Světlo a stíny přehled
Leigh Bardugo
Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země. Opouští tak svět, který znala, aby se stala grišou – příslušnicí mocného řádu kouzelníků, kterému vládne záhadný Temnyj. Jenže v tomhle světě nic není, jak se zdá…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Fragment (ČR)Originální název:
Shadow and Bone, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Světlo a stíny. Přihlašte se a napište ho.
Na Leigh Bardugo jsem slyšela od své kamarádky samou chválu, takže když mi vnutila tuto knížku, tak jsem nakonec souhlasila a přečetla si ji. A musím říct, že toho nelituji ( hlavně protože Temnyj ). Celkově se mi to líbilo a celá knížka je hlavně postavená na fungování světa. Chtěla bych vychválit koncept Řádu Grišů, protože mi to přijde originální a zajímavé .
Za to ale Alina mi jako hlavní hrdinka úplně nesedla. Nechtěla si připustit to, kým je a pořádně nevěděla, co chce. Celkově postavy mi přišly poněkud ploché až na několik výjimek.
Na styl psaní jsem si po několika stránkách zvykla a celkově se mi líbil. Děj ubíhal tak akorát rychle, ale kapitoly byly dlouhé.
Romantická linka, co by milostný trojúhelník, se mi líbila a už teď fandím té jedné straně ( prosiiiim, ať spolu skončí ) .
A teď už jen na konec bych chtěla vyzdvihnout úžasnou mapu s velmi propracovanými subjekty.
Já to čtu v angličtině a musím říct, že úroveň tý AJ je tu dost vysoká - hodně knižních výrazů, ekvivalentů slov, které jsem v životě neviděla, tak trošku trpím, ale to je můj problém. :D
Přicházím až potom, co jsem viděla Netflixové zpracování a to mi trošku zkazilo dojem, neb první serie v seriálu je výborně zpracovaná, takže jsem to měla hodně vyspoilerované. (Druhá už trošku pokulhává)
Alina jako hlavní postava mi vůbec nesedla (no a Mal vlastně taky ne). Je to ukňučená, negativní, věčně si stěžující chuděra. Nicméně už jsem dočetla i druhou knihu (recenzi dám tam) a Alina je stále ukňučená, negativní, nicméně je tam vidět nějaký vývoj a už si občas řeknete i jo, je hustá na to, co si musela vytrpět. :)
Nevím jestli příběh je buhví, jak originální, ale jako GrishaVers svět je to hodně nápaditý a baví to!
Takže pokud se někdo rozhodujete jestli se sérii začít, tak po dvou knihách můžu doporučit. Určitě je dočtu.
E-knihy s jarní slevou až 40 %
25.04.2022
„Yuyeh sesh. Ni weh sesh. (Pohrdni svým srdcem. Já nemám srdce.) Tamara a Tolya“
„Nejsem zvyklá, že mě někdo chce zabít. - Opravdu? Já už si toho ani nevšímám. - Alina a Temnyj, str. 71“
„Stejné přitahuje stejné. - str. 135“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Světlo a stíny v seznamech
v Přečtených | 2 949x |
v Mé knihovně | 838x |
upíři magie pro dospívající mládež (young adult) temnota fantasy zfilmováno – TV seriál kasty, kastovní systémAutorovy další knížky
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
(9/10) K tomuhle mě dokopala budoucí manželka a asi dobře udělala. Velká část knihy je spíše takové seznamování se světem s průměrnou hlavní hrdinkou, ale pak se v druhé půli knihy cosi stalo a já jen koukal, co se to děje a jaký to nabralo spád. A to to zpočátku vypadalo na nějakou teen romanci, kde si Alina bude vybírat mezi cool temným týpkem a kámošem z dětství, takže jsem knihu zpočátku krapet podcenil, ale teď se opravdu těším na další díl.