Sviatok osamelých přehled
Beth O’Leary
Tri ženy, tri rande a jedna prázdna stolička Siobhan je temperamentná životná koučka, ktorá si toho nabrala na plecia viac než dosť. Miranda je arboristka a už si zvykla, že kolegovia ju preto vnímajú ako chlapa. Utiahnutá Jane zas pracuje ako dobrovoľníčka v miestnom dobročinnom obchode a zišlo by sa jej viac sebaúcty. Tieto tri ženy sa navzájom nepoznajú a spája ich iba jedno: na všetky sa vykašlali v rovnaký deň, a ešte k tomu na Valentína! A vôbec netušia, že ide o toho istého muža. Napriek všetkému mu dajú druhú šancu. Zaslúži si ju? Je v ňom vari viac, než sa na prvý pohľad zdá? A dozvedia sa pravdu, skôr než im zlomí srdce?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
The No-Show, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sviatok osamelých. Přihlašte se a napište ho.
![verdulos7977 verdulos7977](https://www.databazeknih.cz/img/users/87_/87804/m_verdulos7977-mH0.jpg?v=1546103082)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z nejvíce překvapujících knih, co jsem četla. Jedna z těch knih, která vás na konci příběhu ještě pár dní, týdnů nepustí. Jedna z těch knih, co vás něco naučí a donutí vás koukat na lidi jiným způsobem. Rozhodně jsem udělala na začátku čtení plno mylných závěrů, urážek a chyb. Kdyby toto bylo o reálných postavách, napíšu Josephovi omluvný e mail. Nechci moc spoilerovat, takže za mě rozhodně DOPORUČUJI číst i těm, co si myslí, že Tři rande jsou jen romantická stupidní kniha pro puberťáky. Není! Je to skvěle napsaná kniha s koncem i začátkem a Beth má určitě obrovský talent ...
![Damonka12 Damonka12](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Jedna z neoriginálnějších knih, co jsem kdy četla. Nic mě nikdy ještě tahle nepřekvapilo. Cením.
Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)
23.10.2022
Kniha Sviatok osamelých v seznamech
v Mé knihovně | 133x |
(SPOILER) Od autorky se mi líbila její prvotina Spolubydlící, i když uznávám, že měla svoje mouchy, a i Výměna byla fajn. Beth by potřebovala trochu vycizelovat, ale má sympatické postavy, vypráví jednoduchým jazykem a mile, a v zápletkou se vždy objeví i vážný podtón a poměrně těžká témata. V knize Tři rande má čtenář od počátku jasno. Joseph Carter to táhne se třemi najednou a je to mizera. Každá z těch tří od něj něco očekává, všechny jsou sympatické, i když je každá úplně jiná, a člověk se ptá, která nakonec s Josephem skončí a získá ho, nebo jestli ho všechny prohlédnou a pustí k vodě.
!!! POZOR MOŽNÉ SPOILERY !!!
Nebo je to celé úplně jinak?
O'Leary si hraje s očekáváním čtenáře, ale jeho domněnky bourá pozvolně a nemění je tak často jako třeba Liane Moriarty. Já jí tedy na špek skočila se vším všudy a od té chvíle byla ve střehu, jak to s jednotlivými rovinami vyprávění je. Siobhan jsem odhadla a, i když chápu, ze to bylo důležité pro další děj, stejně mě to mrzí. Tenhle moment v knize mě opravdu zasáhl a zcela změnil mé vnímání hlavní mužské postavy.
Kdybych mela knize a autorce něco vytknout, je to větší množství dobrých lidí, kteří do světa vyšli naprosto nepřipravení na psychické manipulace protřelejších sobců. Až v takové míře jsem se s tím sama nesetkala, a pokud je to v Anglii běžné, upřímně Angličany lituju. Richard byl zmetek. Tak, jako je kupa zraněných Angličanů vyrovnávajících se s bolestí a traumatem, snad existuje i víc Mortimerů nebo Aggie.
O'Learyové se báječně povedlo vybalancovat roviny vyprávění, nechat čtenáře soudit postavy a pak dojít k prozření, které zabolelo. Byť autorka nedosahuje řemeslných kvalit zmíněné Moriarty a její knihy stylem připomínají oddechovky, o oddechovky v pravém slova smyslu nejde a za přečtení stojí.
P.S.: Zcela se ztotožňuji s výrokem Colinovy matky po zabití Bluebell :-).