Svoboda a neklid zvířecího života přehled
Florence Burgat
Fenomenologie animality, jejíž východiska představuje kniha Florence Burgatové, neusiluje o etická řešení týkající se statusu zvířat v západní společnosti. Cílem knihy Svoboda a neklid zvířecího života je analyzovat způsoby, jakými k životu zvířat přistupovali dědici karteziánského myšlení, a položit základy skutečné ontologie animality. Proto se Florence Burgatová vrací k autorům jako Hegel, Uexküll, Jonas nebo Merleau -Ponty, pro něž je zvíře tím, kdo svému prostředí a chování uděluje vlastní smysl nezávisle na člověku.... celý text
Literatura naučná Filozofie Příroda, zvířata
Vydáno: 2019 , KarolinumOriginální název:
Liberté et inquiétude de la vie animale, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svoboda a neklid zvířecího života. Přihlašte se a napište ho.
Je to dôležitá kniha, ktorá môže pomôcť v porozumení oblasti práv zvierat, ale rozhodne to nie je kniha pre každého, pretože je to ťažká filozofia plná odborných termínov. Vhodné pre vysokoškolských študentov filozofie.
Velice důležitá kniha, jejíž překlad do češtiny zdejší filosofická obec (a to nejen ta akademická, samozřejmě) potřebovala jako sůl. V sekundárních textech se běžně hovoří o epistemologickém nebo jazykově-analytickém obratu v dějinách filosofie; nedávno však někteří začali mluvit také o "animal turn" v rámci filosofie i sociálních věd - a je dobře, že se dostáváme k překladům knih, jež tento "obrat" ilustrují, rozvádějí a obhajují. Kniha Florence Burgat je v tomto kontextu skvělým úvodem do celé filosofické problematiky "animal studies" či "animal question", neboť nás průzračným a čtivým jazykem provází různými cestami tohoto nového způsobu tázání - od problému bolesti a morálního statutu ke zkoumání speficfických forem chování. Opírá se přitom nejen o "ryze" filosofické myslitele, jako jsou Hegel či Derrida, ale též o autory na pomezí filosofie a věd o živém, jako je Buytendijk, Uexkull, Canguilhem a Merleau-Ponty.
Kniha Svoboda a neklid zvířecího života v seznamech
Kniha Florence Burgat nabízí exkurz do historie filosofického nahlížení animality (předně toho karteziánského a jeho následovníků), představu nového fenomenologického způsobu nahlížení animality a v neposlední řadě pro mne překvapivý a nový pohled na zajímavá témata s tím spojená, např. xenotransplantace, na kterou jsem měl do teď, přiznám se, jen povrchní názor.
To, zda úvahy v knize dokáží aspoň trochu přispět k lepšímu pochopení zvířeckosti, popřípadě k reformě práv zvířat, je na snadně, jen ti čtenáři se budou hledat obtížně, kniha je určena spíš užší, převážně vědecké komunitě.