Svobodnej národ přehled

Svobodnej národ
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545669/bmid_svobodnej-narod.jpg 5 751 751

Na křídových pláních se prý žádná pořádná čarodějka narodit nemůže. Věřila tomu i jedna z nich – slečna Bystromila Klíšťová –, ale jen do setkání s devítiletou Toničkou, vnučkou již zesnulé babičky Bolavé. Na radu této obeznalé dámy dal přece kdysi i místní baron, přestože sama o magii nikdy nemluvila, a přitom předváděla kouzla den co den. Ostatně je to právě přemýšlivá a nebojácná Tonička, kdo se s pouhou železnou pánví v ruce postaví nebezpečným bytostem, jež se tu jednoho dne zjevily ze světa kruté vílí královny. A jakmile je unesen její bratříček, vyrazí dívka bez meškání na záchrannou výpravu v doprovodu stovek pidibojovníků, kteří sice měří jen patnáct centimetrů, jenže odvahou ani silou se jim nikdo z lidí nevyrovná. Nac mac Fíglové, jak si ti divocí válečníci říkají, totiž malou bosorbabu přijali za svou novou vůdkyni. Dokáže s jejich pomocí porazit zlovolnou panovnici i s hordou jejích krvežíznivých přisluhovačů? Audiokniha je součástí řady příběhů o Toničce Bolavé v rámci série ÚŽASNÁ ZEMĚPLOCHA.... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Wee Free Men, 2003


Interpreti: Tereza Dočkalová
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svobodnej národ. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (71)

Alex.rrr
09.10.2024 4 z 5

Další krásný díl z koutů zeměplochy. Miluju NacMacFígly a jejich mluvu. Chyběly mi sice klasické příběhové postavy, ale i tak byl příběh o Toničce čtivý i zajímavý.

Chesterton
02.10.2024 audiokniha 3 z 5

Chtěla jsem po přečtení Pratchettova životopisu poznat jeho tvorbu pro mladší čtenáře....audiokniha je výborně načtena Terezou Dočkalovou, ocenila jsem humor i Toničku, samozřejmě smekám před luxusním překladem pana Kantůrka, ale děj mi chvílemi přišel zmatený a natahovaný. Sny ve snech mě nebraly. Chyběla mi jasnější či lákavější struktura přesahu. Humor, byť luxusní, nestačí. Ještě zkusím další díl v papíru.

"My truchlíme pro ty, kteří museli zůstat tady. Mrtví nepotřebují naše slzy. Pláčeme jen kvůli sobě."

"...a voni mě důle hrať nenechajů protože řékajů, že moje hrátí je jak dyž sa pavůk pokůší ubzdít ušiskama paňo!"
3/4


Vendy1993
29.09.2024

Poslechnuto jako audiokniha a musím říct, že jsem udělala dobře a vřele doporučuji všem fanouškům Úžasné Zeměplochy ;) buď jsem se strašně chechtala díky Nac mac Fíglům (boha ten jejich jazyk je něco úžasného) nebo jsem byla v napětí a fandila Toničce ;) knihu načetla paní Tereza Dočkalová a bylo to fantastické a úžasně pratchettovské :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Přečetla ten slovník celý. Nikdo jí neřekl, že se to od dětí jejího věku nečeká.


Ti, kteří mohou, se mají postarat o ty, kteří nemohou. A někdo musí promluvit i za ty, kteří nemají hlas.


Ocenění knihy (1)

2004 - Locus Awards (Best Young Adult Book)


Kniha Svobodnej národ v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených1 352x
ve Čtenářské výzvě51x
v Doporučených89x
v Knihotéce432x
v Chystám se číst119x
v Chci si koupit73x
v dalších seznamech4x