Svolení (2021) | Databáze knih

Svolení přehled

Svolení
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463537/bmid_svoleni-6Zh-463537.jpg 4 443 443

Pohledná mladá dívka a starší zkušený muž. Jenže toto není Lolita. Toto je skutečný život, v němž není radno si podobné vztahy romantizovat. Osmdesátá léta minulého století v Paříži. Třináctiletou V. vychovává rozvedená matka, kterou více než dcera zajímají vlastní problémy. V. vyplňuje prázdnotu svých dní četbou. Jednoho dne potká na večírku charismatického staršího spisovatele G. M., jenž ji uhrane zamilovanými pohledy, vřelou pozorností a brzy také vyznáním lásky a slibem, že jí nikdy neublíží. V. se mu oddá tělem i duší a nenechá se odradit ani hrozbou policejního vyšetřování. Vše se zhroutí ve chvíli, kdy se V. dozvídá, že G. M. je vztahy s nezletilými proslulý. Za přívětivou maskou se skrývá pedofilní predátor, chráněný příslušníky pařížských literárních kruhů.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Host

Le Consentement, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svolení. Přihlašte se a napište ho.

Gabux
29.01.2025 5 z 5

Nejhorší na této knize je, že se tohle všechno nedělo zas tak dávno. Není to dávná historie. Je to konec 20. Století.

13 let, 14 let, 15 let… Jak moc dospělí jsme si v tomto věku všichni přišli? A jak moc jsme se všichni pletli? Tato kniha je jen dalším důkazem toho, že v tomto věku svět teprve lidé objevují. Učí se. Poznávají co je správné a co ne. Taková mladá mysl je tak neskutečně snadno zmanipulovatelná až je mi z toho trochu úzko.

Co se týká literární stránky knihy, tak kniha je skvěle rozvržena. Jak na jednotlivé úseky, tak na jednotlivé kapitoly. V jednotlivých kapitolách skáčeme mezi předtím a teď. Ten skok je ale tak přirozený a dobře zakomponovaný, že to čtenáře to nijak neruší. Napsané je to prostě skvěle. Přesto se kniha nečetla lehce. Uvědomění, že to vše v knize není smyšlený příběh, ale je to příběh, co někdo zažil, je těžké a přináší to určitou pachuť.

Možná… Možná bychom se znovu všichni měli zamyslet i nad sociálními sítěmi/ internetem a nástrahami, co na těchto místech jsou a nedostatečnou vzdělaností dospívajících, i mnohých dospělých, v tomto směru.

sgjoli
19.01.2025

Tuto knihu jsem si půjčovala z knihovny, protože mne zaujala anotace. A i několik dní po dočtení mám pořád problém udělat si jednoznačný názor. Asi proto nehodnotím hvězdami, protože fakt nevím, jak tohle hodnotit.
Kniha je napsaná docela stroze, přitom čtivě. Autorka jde přímo k věci, nic nebalí do zbytečné omáčky. Je to dost otevřená zpověď ženy, která v pubertálním věku měla intimní vztah s o mnoho starším mužem, ze kterého, jestli jsem správně pochopila, se vyklubal pedofil. Co mne tu dost rozpoltilo, je fakt, jak otevřeně tu autorka popisuje to, jak sama již v nízkém věku byla sexualitě otevřená a do toho vztahu šla vlastně svým způsobem dobrovolně - aspoň tak to na mne působilo. A až zpětně si uvědomuje, komu se to dostala do spárů. Čímž samozřejmě neobhajuju daného muže. Ještě asi dlouho nad knihou budu přemýšlet a snažit se to čtení pro sebe nějak zhodnotit.
Kniha je poněkud znepokojivá, asi tím, jak autorka na svém příběhu ukazuje, jak snadno se může mladý člověk dostat do situací, které v počátku vypadají zdánlivě v pořádku a až s pozdějšími zkušenostmi je může člověk zhodnotit jako škodlivé a špatné.
Je to hodně silné čtení, které doporučuji, ale asi to pro mnohé nebude snadné čtivo.

Potolu
11.01.2025 4 z 5

Právě jsem dočetla a teď sedím a přemýšlím, co bych vlastně o knize napsala... Jsem z Vanessy rozpolcená. Nevím, jestli se jí úplně podařilo vyvolat svým textem u mě to, co chtěla. Jistým způsobem asi ano, ale na druhou stranu si říkám, že ona rozhodně nebyla též psychicky zdravá - které čtrnáctileté by se líbil padesátiletý chlápek Gabriel Matzneff? Viděli jste, jak vypadal, jak působil? Koukněte na obrázky, na některá videa... Já nevím, ale... Dobře, dejme tomu, že každé zboží má svého kupce... Nicméně Vanessa se pohybovala v prostředí umělců, literátů a v dospívání žila v době, která byla velmi silně orientovaná na otevřenost v sexualitě. Ona sama popisuje své první zkušenosti (pardon, v kolika letech to začalo? Docela brzy...). Nevím, prostě... Nechci tady obhajovat zjevného efebofila nebo jak ho V. nazvala, ale spíše si pokládám otázku, co je příčinou, že taková holka naletí? Nepřítomnost otce v dětském věku (Vždyť ona tam několikrát zmiňuje, jak na ni silně působili někteří muži, kteří ji projevili zájem, starost o ní a péči - To je taky zvláštní)? Přitom otec o ni zájem projevil, ale ta nenávist a ta škodolibá snaha pomsty z její strany byla očividná. Nezájem matky? Touha být jiná než ostatní?

Ona si vlastně vše začala uvědomovat, až když ji ostatní začali říkat, že vztah s o tolik starším spisovatelem je divný. Najednou nebyl v posteli tak zajímavý, najednou ona je oběť, ačkoli se s ním vytahovala před spolužačkami, žárlila atd.

Co naplat, vyprávění čtivé, jednoduché, rázné, strohé, dobře se čtenářský text četl. Jen jak píšu - Nevím, jestli ve mně vyvolal to, co jsem možná očekávala nebo předpokládala, že budu očekávat...

Knižní novinky (8. týden)

21.02.2021

Spisovatelé jsou lidé, kteří ne vždy získají tím, že jsou známi. Byla by chyba myslet si, že jsou jako ostatní. Jsou mnohem horší. Jsou to upíři.

Kniha Svolení v seznamech

v Mé knihovně130x