Svolení (2021) | Databáze knih

Svolení přehled

Svolení
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/555195/bmid_svoleni.jpg 4 452 452

Pohledná mladá dívka a starší zkušený muž. Jenže toto není Lolita. Toto je skutečný život, v němž není radno si podobné vztahy romantizovat. Osmdesátá léta minulého století v Paříži. Třináctiletou V. vychovává rozvedená matka, kterou více než dcera zajímají vlastní problémy. V. vyplňuje prázdnotu svého života četbou. Jednoho dne potká na večírku charismatického staršího spisovatele G. M., jenž ji uhrane zamilovanými pohledy, vřelou pozorností a brzy také vyznáním lásky. V. se mu oddá tělem i duší a nenechá se odradit ani hrozbou policejního vyšetřování. Vše se zhroutí ve chvíli, kdy se V. dozvídá, že G. M. je vztahy s nezletilými proslulý. Za přívětivou maskou se skrývá pedofilní predátor, chráněný příslušníky pařížských literárních kruhů.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Témbr

Le Consentement, 2020

Interpreti: Helena Dvořáková

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svolení. Přihlašte se a napište ho.

LuckaRožňa
20.03.2025 4 z 5

Masakr. Neuvěřitelný, že se tohle dělo. Nedávno. Ve Francii. Ve vysokých uměleckých kruzích. Všem na očích. Přečtená téměř na jeden zátah, strohý styl mi k obsahu dokonale sedl. Napsat to, muselo stát strašně sil a odvahy.

lenkaabooks
18.03.2025

Padesátiletý francouzský spisovatel se netají svými románky s dospívajícími děvčaty či s chlapci na začátku puberty. Dokonce je za to v literárních kruzích oslavován. A to je Francie kolem roku 1986. V té době se setkává s třináctiletou Vanessou, dívkou možná předčasně vyspělou s velkou chutí objevit svou sexualitu. A tak za tichého souhlasu matky začne mezi těmito dvěma vášnivý románek.
Samozřejmě že tato kapitola Vanessina života má na dívku tvrdý dopad. Terapie, neschopnost normálního vztahu s muži. A ze všeho nejvíce vztah k matce, kterou viní za to, že jí vztah k o třicet šest let staršímu muži, v podstatě pedofilovi, tolerovala.
V této knize, kterou sepsala podle skutečnosti sama hlavní aktérka Vanessa, není žádná postava kladná, je to strohá výpověď dívky, ženy, která dala svolení.
Netroufám si hodnotit hvězdičkami.

girdi
23.02.2025 5 z 5

Silný příběh, který ve vás bude rezonovat. A vyvolá mnoho otázek a dlouhých zamyšlení. Velmi poutavé i po literární stránce, protože autorka zvolila úsporný a zároveň tak bohatý styl.

Knižní novinky (8. týden)

21.02.2021

Spisovatelé jsou lidé, kteří ne vždy získají tím, že jsou známi. Byla by chyba myslet si, že jsou jako ostatní. Jsou mnohem horší. Jsou to upíři.

Kniha Svolení v seznamech

v Mé knihovně131x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)