Syn stínu přehled

Syn stínu
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22177/bmid_syn-stinu-83M-22177.jpg 4 80 80

V sobotu 17. dubna 1868 ztroskotá u islandského Reykjanesu trojstěžník. Posádka zmizí, na palubě však přece někdo zůstane. Nedobrovolný pasažér, který rázně vstoupí do života studenta Friðrika a mnoho let nato jej osudově svede dohromady s jistým Baldurem Skuggasonem, farářem v zapadlém ostrovním údolí. Nad ránem 9. ledna 1883 tak pastor Baldur vyráží na lov na lišku, netuší ale, že se v majestátní krajině zimního Islandu může z lovce stát lovná zvěř. Zdánlivě přímočaré vyprávění má mnoho vrstev a ustavičně vstupuje do dialogu s texty islandských i zahraničních autorů, s literárními i neliterárními žánry. Román Syn stínu se ve Skandinávii stal literární senzací a v roce 2005 získal prestižní Cenu Severské rady.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo

Skugga-Baldur, 2005

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Syn stínu. Přihlašte se a napište ho.

erik385
07.01.2024 3 z 5

Asi som to nepochopil, alebo by to trebalo prečítať v origináli - to sa tak zvykne hovoriť, keď vám knihy nedávajú moc zmysel, ale nechcete ich úplne vyhejtovať. Každopádne plus za popisy islandskej prírody, to vždy zapôsobí, ostatné okolo mňa nejak prešumelo, nedokázal som sa na to napojiť tak, aby ma to nadchlo.

soupik2012
25.03.2022 5 z 5

Těžko uvěřit, že autor na tak málo stránkách dokázal stvořit tak krásný a poutavý příběh. Z počátku to vypadá pouze na souboj lovce s lišku. Ale autor nám postupným vyprávěním příběhu prozradí, kdo oním lovcem je. Závěr příběhu je racionálně těžko pochopitelný, ale vůbec mi to nevadilo. Ba právě naopak, iluzivní prvky mám v literatuře stále raději. Audioknihu velice dobře načetla paní Anna Došima.

Lawiane
27.05.2021 5 z 5

Jedna z těch knížek, které čtenáře potěší svým neotřelým stylem, myšlenkami a vykreslením pro nás exotické atmosféry. Tenká, ale některé části stojí za to přečíst si vícekrát.

Ocenění knihy (1)

2005 - Literární cena Severské rady