Tahle země není pro starý přehled
Cormac McCarthy
Po „existenciálních westernech“ Všichni krásní koně (č. 1995) a Hranice (č. 1997) vydal sedmdesátiletý, cenami ověnčený americký spisovatel Cormac McCarthy v r. 2005 své další románové dílo – Tahle země není pro starý, žánrově označované za „morální thriller“. Jeden muž najde šťastnou náhodou na poušti v kabele pohádkovou hotovost, výsledek války drogových gangů. Od té chvíle ho i s jeho manželkou, která se odjede skrýt ke své matce, začne pronásledovat ten, kterému peníze patřily, a všem třem je na stopě celkem stoicky uvažující šerif – těm dvěma chce život zachránit, třetího dopadnout. Netradiční detektivní příběh ve stylu „noir“ z texasko-mexické hranice se ve svém průběhu plní policistovými meditacemi na téma láska, krev a občanská povinnost. Cormac McCarthy bývá označován za jednoho z nejtemnějších žalobců současného stavu americké společnosti.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2011 , ArgoOriginální název:
No Country for Old Men, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tahle země není pro starý. Přihlašte se a napište ho.
Jsem ráda, že jsem film viděla již před drahnými lety a úplně si jej nevybavuji. Aspoň mi nijak nenarušoval čtení. Nicméně naprosto chápu, že po knize coby scénáři Coenové skočili. Úplně zapadá do jejich syrové řady filmů, kde se ovšem sem tam mihne i vtip.
Díky čtení si musím brzy oživit i film.
" Lidi si myslej, že věděj, co v životě chtěj, ale většinou to nevěděj. Ale vobčas to i tak dostanou, dyš maj štěstí. Já měl štěstí dycky. Celej život. Jinak bych tady nebyl. Dostal jsem se z pěkný řádky průšvihů. Ale ten den, kdy sem jí uviděl vycházet z Kerrova koloniálu, přecházet ulici a jít kolem mě, a kdy sem si před ní nadzvednul klobouk a vona se na mě za to usmála, tak ten den byl můj nejšťastnější.
Lidi si stěžujou, co všechno špatnýho se jim stalo, co si nezasloužili, ale málokdy se zmíněj vo tom dobrým. Vo tom, čím si zasloužili to dobrý. Nevzpomínám si, že bych Pánubohu dával ňák zvlášť moc důvodů, proč by mi měl přát štěstí. Ale přál mi ho. "
Akční, přístupnější a na věty typicky strohé McCarthyho počtení, které zůstává věrné pravidlům westernového žánru.
Společně s Cestou jde o jednoznačně nejpřístupnější McCarthyho knihu, o čemž svědčí i fakt, že se stala veleúspěšnou filmovou předlohou. A pravdou je, že právě film bratrů Coenů, mi čtenářský zážitek chtě nechtě dost narušil, neustále boural fantazii, odhaloval co mělo být překvapivé a ve výsledku i ovlivnil hodnocení. Nikdy se nedozvím, jaké by to bylo čtení, kdybych film neviděl, ale kdo mohl tenkrát tušit, že ten McCarthy je takovej borec...
Knižní novinky (12. týden)
16.03.2020
„Myslíš si, že se zejtra ráno někde probudíš a včerejšek se nepočítá. Jenže včerejšek se vždycky počítá. Co jinýho máš? Tvůj život se skládá z těch dnů, ze kterejch se skládá. Z ničeho jinýho. Možná si myslíš, že můžeš utýct jinam a změnit si jméno a já nevím, co ještě. Začít novej život. A pak se jednou ráno probudíš a podíváš se do stropu a hele kdo tam leží.“
„Nejde o to, jestli víš, kde jsi. Jde o to, že si myslíš, že už tam jsi a že sis nepřinesla nic s sebou. O ty tvoje plány na novej život. Nebo něčí jiný, to je fuk. Nikdy nemůžeš začít novej život. O to jde. Každej krok se, kterej uděláš, už je napořád. Nemůžeš ho vzít zpátky. Ani kousek z něj. Chápeš, jak to myslím?“
„Jestli jsem ohledně toho, jak to na světě chodí trochu zmoudřel, tak to nebylo zadarmo.“
Kniha Tahle země není pro starý v seznamech
v Přečtených | 1 079x |
drogy zfilmováno americká literatura USA (Spojené státy americké) Mexiko Texas kriminalita nájemní vrazi šerifové
2008 | Cesta |
2007 | Tahle země není pro starý |
2009 | Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě |
2009 | Dítě boží |
1995 | Všichni krásní koně |
Drsné stejně jako život na vyprahlé poušti u mexických hranic, kde se o moc přetahují drogové gangy a tamní šerifové doufají, že se jejich šarvátky přesunou do vedlejšího okresu, aby to nemuseli řešit. Viděla jsem film, který považuju za jeden z nejlepších thrillerů a jeho znalost mi při čtení pomohla. Dialogy jsou totiž úsporné, po "tarantinovsku" sarkastické a mnohdy není jasné, kdo zrovna mluví. McCarthy se neobtěžuje servírovat informace na stříbrném podnose, svým způsobem je ke čtenářům stejně tak nemilosrdný jako pro hlavní postavu jedno nerozumné rozhodnutí. Postava zabijáka Antona Chigurha je jednou z nejlépe napsaných, co znám a v knižní verzi působí ještě výrazněji. Jeho postupy a přesvědčení děsí i fascinují zároveň a scény s ním považuju za vrchol knihy spolu s morálními monology šerifa Bella, průvodce a (zdánlivě) skoro nestranného pozorovatele celého dění. Je to brutální, autentické a zatraceně dobré.