Tajemná řeč genů přehled

Tajemná řeč genů
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544519/bmid_tajemna-rec-genu.jpg 5 4 4

Rozhovor s genetikem Eduardem Kejnovským. Jestlipak víte, že my lidé se geneticky takřka nelišíme od šimpanzů? Proč někomu nechutná pivo nebo kapusta a málokdo dokáže stočit jazyk do ruličky? Jak to mají se sexem Inuité a čím to, že si sourozenci často nebývají vůbec podobní? Genetik a molekulární biolog Eduard Kejnovský uvádí čtenáře do tajů svého oboru přístupnou a atraktivní formou. Odpovědi na otázky novinářky Ivany Karáskové okořenil řadou zajímavostí a nevyhýbá se ani kontroverzním tématům z oblasti eugeniky nebo genetické modifikace organismů. Čtenář se dozví, nakolik geny utvářejí naši povahu, nadání či inteligenci. A také to, proč nelze uniknout některým dědičným nemocem. Kniha přibližuje zázrak zrození i etické otazníky pokroků v reprodukční medicíně. Dotýká se i odvěkého dilematu, zda v utváření osobnosti hrají větší roli geny, nebo prostředí a výchova.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemná řeč genů. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

Elsinor024
07.10.2024 4 z 5

Velmi dobře vedený rozhovor, ve kterém se dozvíme novinky i různé zajímavosti z genetiky, jako je třeba mnoho milionů let trvající degradace chromozomu Y, nebo že zákládní cestou organismu je ta samičí. Muž je přídavek, takový pokus přírody, říká pan doktor v podstatě. (Bible tedy nemá pravdu v tom, kdo byl stvořen první, je to přesně naopak;)

Líbí se mi, že se autor nebojí nekorektních témat, také nezavrhuje epigenetiku, jako stále ještě mnoho lékařů. Dokonce připouší, že na délku dožití se podílí náš životní styl až v 84 %.
Byť nemusím nutně souhlasit úplně se vším a občas se najde malá chybka jako například ta, že princ Philip nebyl pravnuk Alexandry, matky ruského následníka Alexeje - to ani nemůže, celá rodina byla bolševiky zastřelena -, ale její matky, velkovévodkyně Alice.
Nebo spisovatel a neurovědec Sam Harris sice může předkládat, že se náboženství vyčerpalo, ale jinak celkově hodně spiritualitu prosazuje, viz jeho kniha Spiritualita bez náboženství a i jiné texty.
Ale když to shrnu, je kniha přínosná a jsem ráda, že se mi dostala do ruky.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemná řeč genů v seznamech

v Přečtených6x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x