Tajemné dálky přehled
Otokar Březina (p)
Slavný knižní debut Březinův. 300 číslovaných výtisků, prvních 17 s autografem spisovatele. Dotištěno dne 12. dubna 1895 v knihtiskárně Emanuela Stivína Praha 146-II pro vydavatelstvo Moderní revue.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemné dálky. Přihlašte se a napište ho.
Teda, co tomu chodilo hlavou... Obdivuju. Motivicky mi to přišlo chudé, ale to není ani tak vina Březiny, jako dekadence. Mile mě překvapilo, že se tomu dá alespoň trochu porozumět, myslela jsem, že to celé bude jedna velká šifra. Nejvíc se mi líbila „Moje matka" a pak „Návrat":
Až v šedivém toku
noc lítostné touhy stiskne ti prsa, smutek věcí a času,
dní, které nastanou, bolestné šeření prvé,
a vztyčená vášní, schvácená něhou (ó smutná!) na místě jasu
pít budeš jen brutální rozkoš z nečisté číše mé krve.
Motiv z Beethovena mám rád: to takhle jednou lyrickej subjekt votevře vokno, dejchne na něj Beethoven a chce se s nim koupat..., jinak je dekadentní i slovosled: v němčině má člověk aspoň jistotu, že sloveso je na konci, u Březiny než si jeden v hlavě přeskládá, co k čemu patří... zlatý aktuální členění větný!
Kniha Tajemné dálky v seznamech
2008 | Svítání na západě |
2008 | Ruce |
2008 | Stavitelé chrámu |
1895 | Tajemné dálky |
2010 | Větry od pólů |
Formálně je pro mě Březina nejvyšší český básník. Pokud se rozhodnete tuto knihu, číst, nezaměřujte se v ní příliš na obsah a myšlenky, ale spíše na meditaci po vzoru středověkých mystiků. A pokud myšlenky, tak ne ve verších, ale v celistvé básni.