Tajemný tank přehled

Tajemný tank
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232971/mid_tajemny-tank-ycL-232971.jpg 5 6 6

Dva chlapci se zde dostanou na stopu vynálezu dokonalého, nezničitelného tanku „Terriboru“, který se ocitne v rukou zločinců a je schopný bojovat proti celé armádě.

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Mladý hlasatel
Originální název:

The Menace of the Terribore, 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemný tank. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (4)

horejs
22.12.2022 4 z 5

I já jsem přečetl obě verze, tedy napřed tu zkrácenou v ABC speciál 1971 (převyprável V. Kočák), která se mi moc líbila a pak jsem u tety objevil tu původní od Mackwortha s krásnými ilustracemi od V. Živného a byl jsem nadšený. Jen mi trochu vadila a vadí stará čeština, např. infinitivy na -ti. Nechápu, proč to tak někdo přeložil, když např. Foglar psal ve stejné době už jazykem moderním. No, ale o to tu neběží. Námět i děj jsou výborné. Příběh o stroji, který se pohybuje vrtáním pod zemí, je velmi poutavý a souhlasím s názory, že snese srovnání s H.G. Wellsem, případně s Vernem či naším J.M. Troskou. Román je možno číst opakovaně, což u mě jako u člověka staršího vydání je i pochopitelné, ale kromě občasných ataků Alzheimera jde i o to připomínat si tu krásnou dobu klukovského dětství.

Pytlík
09.12.2022 5 z 5

Mackworth je takový druhý Verne, jen se (naštěstí) tolik nevyžívá v popisech. Trochu škoda, že si navzdory názvu trochu nehrál s tajemnem, protože hned z prvních stránek se člověk dozví, o jaký stroj se to jedná.


Macukaze
23.01.2019 5 z 5

Čtenář Burianek to popsal krásně, jen bych si dovolil oponovat v jediné věci - podle mě naopak ta původní verze je výrazně lepší (pokud se přenesete přes starší češtinu). Je to proto, že ta verze z ABC je kratší, neb je dost okleštěná a mnohdy ten děj bere hopem až moc, až máte sem-tam pocit, že něco chybí. Originál sedí dějově naopak perfektně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemný tank v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst1x

Autorovy knížky

John Dolben Mackworth
velšská, 1887 - 1939
1938  93%Tajemný tank
Skrýt reklamy