Tajemství a mravy přehled
Flannery O'Connor
Tajemství a mravy, soubor přednášek a esejů věhlasné jižanské prozaičky Flannery O’Connorové, který po její smrti sestavili její přátelé Robert a Sally Fitzgeraldovi, působí i dnes jako pronikavá sonda odhalující nešvary spisovatelů, čtenářů i učitelů literatury. O’Connorová se sžíravou ironií kritizuje čtenářský vkus, který se od přelomu 50. a 60. let 20. století, kdy její texty vznikaly, nijak nepozvedl, vtipně vysvětluje začínajícím autorům, čeho se mají při psaní povídek a románů vyvarovat, a na příkladech ukazuje, že se učitelé literatury nejvíce ze všeho bojí literatury samé. Kniha, z níž v jednom ze svých sporadických rozhovorů citoval i Cormac McCarthy, je jedním ze zásadních amerických literárněvědných textů a to, že jeho autorka nebyla profesí literární teoretička, je jen ku prospěchu věci: jednotlivé texty se vyznačují stejnou živostí podání a ostrým, průrazným stylem jako autorčiny prózy.... celý text
Fejetony, eseje Literatura naučná O literatuře
Vydáno: 2019 , ArgoOriginální název:
Mystery and Manners, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství a mravy. Přihlašte se a napište ho.
Dokonalou jednohubku "Král ptačí říše" nebo pronikavý "Úvod k životopisu Mary Ann", lze samozřejmě číst i bez znalosti ostatních knih autorky. Jinak ale doporučuji začít knihami povídek. V esejích jako málokdo dokáže tak přesně reflektovat co a proč dělá a čemu a jaké má pravé Povolání. Prostě Spisovatelka. Zároveň mě fascinuje a děsí. Chápu Tomáše Enderleho když říká, že by si ji nechtěl vzít, ale jako ségra by byla skvělá.
Flanery O´Connor je jednou z těch upřímných, ve svých sděleních „průrazných“ dam, které nelze zastrašit a rozhodně ne umlčet, ani kdyby si na ně člověk vzal plamenomet.
A i přesto, že často s jejími výroky nemusíte souhlasit (ale budete), nebo Vás zprvopočátku budou přímo urážet, či pohoršovat (nebudou), při hlubším zamyšlení poznáte, že tato spisovatelka je jedním z těch lidí, kteří vše mají ve své hlavě tak srovnané, že s nimi v podstatě nejde nesouhlasit.
Kniha Tajemství a mravy v seznamech
1988 | Dobrého člověka těžko najdeš (9 povídek) |
2011 | Moudrá krev |
2013 | Všechno, co se povznáší, se musí setkat |
2010 | Dobrého člověka těžko najdeš (10 povídek) |
2015 | A násilní ho uchvacujú |
útlý soubor esejů a přednášek o literatuře amerického Jihu, který utřídili editoři autorčiny literární pozůstalosti, zůstává inspirativní i po více jak 70 letech: kromě úvodního emblematického eseje o Flanneřiných pávech zaujmou a pro současné čtenáře, kteří koketují s beletrií ať už v oblasti teorie, nebo mučí svého tvůrčího ducha, budou návodné části o tvůrčím psaní a o výuce literatury na základní a střední škole, oddíly o katolicismu mne míjejí, nedokážu se porovnat s entitou ďábla v literárním díle, ani uvažovat v pojmech vykoupení, milost a hřích při interpretaci textu
četba vhodná i pro naprostého laika, výklad je jednoduchý, přímý, jasný, bez jakékoli oborové terminologie, doporučuju ale znalost alespoň těch nejznámějších povídek O'Connorové