Tajemství filmové řeči přehled
Jon Boorstin
Jaká magie se odehrává ve tmě mezi plátnem a diváky, co vede k tomu, že je film pro tolik z nich tak vzrušující? Autor je přesvědčený, že každý film ve skutečnosti tvoří tři souběžně běžící: „voyuerský“ film (logika filmu), „zprostředkovaný“ (emoční působení), a „niterný“ (prvotní vzrušení, které film vyvolává). V knize tyto prvky zkoumá s využitím svých zkušeností, stejně jako prací slavných filmových tvůrců od Hitchcocka po Spielberga, a ukazuje, jak funguje proces tvorby filmu. Demonstruje, jak tvůrci používají světlo, prostor a zvuk ke stvoření nového světa, popisuje, co z herce udělá hvězdu. Vysvětluje, proč si myslí, že Občan Kane je skvělý film, a co si myslí, že je špatně na závěru Osudové přitažlivosti. Knihu ilustrují filmové fotografie a náčrty filmových technik.... celý text
Literatura faktu Umění
Vydáno: 2019 , Universum (CZ)Originální název:
The Hollywood Eye: What Makes Movies Work, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství filmové řeči. Přihlašte se a napište ho.
![EvaD EvaD](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobrá a zajímavá kniha pro milovníky filmů, ale je potřeba ji přečíst několikrát a pokusit se napasovat čtené informace na vlastní filmové zážitky. Díky této knize jsem pochopila, proč pro mně některé filmy skvěle fungují a některé ani za nic.
![dawson321 dawson321](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/505/m_dawson-Ftx.jpg?v=1611341441)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zcela se ztotožňuji s recenzí na iLiteratuře a doporučuji přečíst. Za mě jen škoda, že kniha byla napsána již na začátku 90. let. Nebylo by na škodu ji třeba "aktualizovat" a ukázat filmové postupy na současných filmech, aby to bylo stravitelnější i pro mladší čtenáře.
Knižní novinky (28. týden)
08.07.2019
Kniha Tajemství filmové řeči v seznamech
v Mé knihovně | 25x |
Skvělá kniha, kterou jsem přečetla hned několikrát. Funguje dobře jako otázka úspěšnosti amerického filmu a jeho vlivu na diváky, ale zároven funguje také velmi dobře jako základní učebnice filmové nauky, kde je od všeho něco a vše srozumitelně propojené.