Tajná historie přehled
Donna Tartt
První román Donny Tarttové Tajná historie se hned po svém vydání v roce 1992 stal vysoce hodnoceným a hojně diskutovaným bestsellerem, popisovaným jako „současná klasika“, „geniální“, „dechberoucí“ příběh, „tak neodolatelně svůdný, že jeho četba vyvolává pocity téměř provinilého potěšení“. Předznamenal tak autorčinu mimořádně úspěšnou literární kariéru, oceněnou mnoha významnými trofejemi; za svůj poslední román Stehlík z roku 2014 Tarttová získala Pulitzerovu cenu, jednu z nejprestižnějších poct v literárním světě. Příběh, podávaný v retrospektivě formou zpovědi či přiznání jednoho z jeho aktérů, vypráví o podivném setkání skupiny šesti zvláštních, na první pohled excentrických studentů klasické řečtiny na malé, odlehlé univerzitě kdesi v Nové Anglii; pod vlivem záhadného, charismatického profesora si vytvoří jakýsi elitní klub a svůj vlastní, izolovaný intelektuální svět, v němž objevují nové způsoby uvažování o podstatě krásy, pravdy a tvořivosti – ale i hrůzy, vášně a zločinu. Jejich zrůdný experiment zkoumající tajemství bakchantského rituálu – evokující Nietzscheho srovnání dionýsovského a apollónského principu – se dle očekávání zvrhne ve strašlivou tragédii a v sérii morálně rozkladných činů, které zničí jejich charaktery a následně i životy. Jeden z recenzentů ocenil, že „autorce se podařilo popisovat melodramatické a naprosto bizarní události tak, že působí zcela věrohodně“. K tomu jí významně napomáhá i zvolený žánr románu, charakterizovaný jako „detektivka naruby“, v níž je od počátku zřejmé, kdo zločin spáchal, a vyprávění směřuje k odhalení důvodů a okolností, které k němu vedly, a následků, s kterými se jeho pachatelé musí vyrovnat – pokud k tomu mají dost morální síly a odvahy.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
The Secret History, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajná historie. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha mě opravdu hooodně překvapila a zařadí se mezi mé top knížky. První třetina byla trochu "jakoby detektivka" z prostředí snobské vysoké školy a hrozně moc z toho dýchala ta ryzí atmosféra dark academia. Kam to v této části směřuje víme v podstatě hned od první věty celé knihy a tak jsem se někde po 200. stránce dostala trochu do čtecí krize, protože jsem nechápala, proč mi do konce knihy zbývá pořád hrozivých 350 stran. Jenže druhá třetina, která sleduje poslední dny před vraždou a pak první dny po vraždě, jsou doslova psychologické orgie a nahlédneme opravdu hodně hluboko do samotné události, myšlení postav i obecné společnosti. Třetí třetina pak pokračuje v duchu té druhé, ale sledujeme dlouhodobější dopady události a všechny vztahy mezi jednotlivými hlavními postavami se začínají složitě zamotávat, celá událost začíná být líčena v mnohem vrstevnatějším méně jednoznaznačném podání a postavy rychle ztrácejí svoji zdánlivou nevinnost. Ke konci už jsem si vůbec nebyla jistá, jestli vůbec chci některé z postav "fandit", protože všechny ukázaly dost naplno svoje temné stránky. Ale to vůbec nemyslím jako výtku, ba naopak. Bylo to skvělé a tak nějak skutečné, nepřikrášlené, děsivé a napínavé. Myslím, že nad knihou budu ještě nějakou dobu přemýšlet.
Kromě samotného velmi propracovaného příběhu a postav bych vyzdvihla i podle mě velmi kvalitní řemeslně-spisovatelskou práci a nedivím se, že kniha i sama autorka byly dobře přijaty i v odborných kruzích. Přesto (nebo právě proto) se mně jako laikovi kniha četla velmi dobře a jednoduše (narozdíl třeba od Babylonu od R.F.Kuang, který je taky skvělý, ale na čtení náročnější).
Naprosto uhrančivá, zvláštní kniha.Podle mého názoru nejzajímavější beletrie posledních 10 let. Při četbě jsme měl zvláštní pocit, na jedné straně dokonalé zpracování (zde hluboká poklona překladateli originálu), na druhé lítost, že kniha jednou musí skončit a asi nic podobného už číst nebudu.
Knižní novinky (21. týden)
17.05.2020
„Hrozné je, že človek sa už ako dieťa musí zmieriť s myšlienkou, že je izolovaný od celého sveta, že nič a nikto netrpspolu s ním,… (Tajný príbeh)“
„A ešte hroznejšie je, že ako dospievame, začíname si uvedomovať, že nijaká, ani tá najmilovanejšia bytosťˇ nás nikdy nedokáže plne, bez zvyšku pochopiť. Naše vlastné ja je teda prvopríčinou nášho najhlbšieho nešťastia. (Tajný príbeh)“
Kniha Tajná historie v seznamech
prvotina americká literatura studenti tajemství incest rituály a obřady psychologické experimenty univerzitní román dark academia
550 stran a stejně mi bylo líto, že je konec. Nechápu jak je to možné, protože samotný příběh rozhodně na tolik stránek nebyl. Ale autorka z toho vytvořila bichli plnou emocí, myšlenek a charakterů. Postupně odkrýváte jednotlivé vrstvy příběhu, měníte názor. Je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.