Tajná historie přehled

Tajná historie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538274/bmid_tajna-historie-6640aee892e51.jpg 4 487 487

Co by dokázalo dohnat pět rozumně uvažujících lidí k vraždě? Richardovi se na univerzitě podaří zařadit mezi elitní kroužek pěti studentů klasické řečtiny a užívá si idylu intelektuálního přátelství v uzavřené skupince. Následný rozklad sounáležitosti mu tedy připadá o to palčivější a pouští se do pátrání, co jej mohlo zapříčinit. Kdy se vlastně opojení životem a věděním proměnilo v natolik destruktivní síly, aby přimělo v podstatě sympatické hrdiny ke zločinu? „Nepovažuji se za žádného zloducha. Kdykoliv čtu v novinách o spáchaných vraždách, pokaždé mě zaráží ta zatvrzelá, skoro až dojemná sebejistota, s níž všichni ti sérioví škrtiči, úchylní pedofilové a zvrácení zločinci všeho druhu odmítají rozpoznat zlo, které se v nich skrývá, a dokonce pociťují nutkání hlásit se k jistému falešnému pojetí slušnosti: , Já jsem v podstatě velice slušný člověk.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Secret History, 1992

Interpreti: Daniel Bambas

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajná historie. Přihlašte se a napište ho.

TaNya_
22.12.2024

Krásné a děsivé... Ti mladí dokážou být neskutečný zrůdy a já si užívala jak moc se do nich díky krásnému stylu psaní člověk zvládl vcítit. Příjemné pomyslné rozdělení na dvě části, v první je tušení, že se něco hodně pokazí a a ve druhé už jenom bizární jízda na vlně zvrácenosti. Krása.

pedroK
15.12.2024 5 z 5

Velice zvláštní příběh. Zajímavá kombinace komentářů z filosofie a příběhů lidských slabostí. Čím více čtete, tím víc se noříte do příběhu plného zvratů, ani ne tak v událostech, jako v emocích,když aktérům ujíždí zem pod nohama. Jen hledíte a hádáte, z koho se vyklube padouch, z koho spíše troska než darebák, z koho oběť, kdo ještě zařve a jestli jim to nakonec projde. Rozhodně doporučuji,vtáhne vás to.
Líbil se mi hodně i Stehlík, ačkoli byl úplně jiný.

Slavomír53
03.12.2024 4 z 5

Kto hľadá príbeh spätý s gréckym pohanstvom na akademickej pôde v USA, ten môže knihu čítať od 170. strany (vydanie 2020), pretože všetko predtým je veľmi dlhá predohra. Mňa tých 170 strán nemrzí, ale zaobišiel by som sa bez nich. Postavy sú dobre opísané, dej je nepredvídateľný (hoci už na prvých stranách sa hovorí o vražde z konca knihy), takže ja som spokojný. K učeniu starovekej gréčtiny ma knihy nedonútila, ale z hľadiska pohanstva priniesla viacero zaujímavých postrehov.

Knižní novinky (21. týden)

17.05.2020

Hrozné je, že človek sa už ako dieťa musí zmieriť s myšlienkou, že je izolovaný od celého sveta, že nič a nikto netrpspolu s ním,… (Tajný príbeh)

A ešte hroznejšie je, že ako dospievame, začíname si uvedomovať, že nijaká, ani tá najmilovanejšia bytosťˇ nás nikdy nedokáže plne, bez zvyšku pochopiť. Naše vlastné ja je teda prvopríčinou nášho najhlbšieho nešťastia. (Tajný príbeh)

Kniha Tajná historie v seznamech