Ostrov vyhnanců přehled
Ingrid J. Parker
Případy Sugawary Akitady série
Román z řady Tajuplné příběhy ze starobylého Japonska. Autorka pokračuje v tradici Příběhů soudce Ti od Roberta van Gulika a zavádí čtenáře do Japonska 11. století, kde bystrý detektiv Akitada řeší případy plné záhadných vražd, vydírání a korupce na nejvyšších místech.
Literatura světová Detektivky, krimi Historie
Vydáno: 2007 , PerseusOriginální název:
Island of exiles, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov vyhnanců. Přihlašte se a napište ho.
Mám tuhle sérii ráda, všechny dosud přečtené knihy se mi líbily. Je to skvělé odreagování: zcela jiná doba, hluboký středověk, dočista jiná země a kultura, ale i jiné zločiny, zejména jejich motivy. Zde hodně politiky a rodinných i jiných ne zcela zřejmých vazeb, ale také doly na vzácnou rudu a zlodějiny na ostrově se specifickým určením. A putování v těchto končinách inkognito pro Akitada, "lepšího člověka", navíc s pověřením, bylo téměř smrtící.
Jen překlad je občas poněkud kostrbatý a nepřispívá k hladkému čtení (navíc s tou dávkou cizokrajných jmen). Zejména jsem se opět stala alergická na věčné "róby", jakoby se nedala použít roucha, oděvy, oblečení, šaty, ošacení, nebo aspoň specifický pojem z japonštiny (kimono to asi povětšinou nebude, ale určitě to má své přesné označení - pro muže).
Zatím nemohu říct, že je to van Gulik v sukních, ale kniha Ingrid. J. Parkrové se mi líbila. Určitě si přečtu další příběhy.
Kniha Ostrov vyhnanců v seznamech
Japonsko detektivní a krimi romány 11. století historické detektivky
2004 | Dračí svitek |
2009 | Černý šíp |
2003 | Rašomonova brána |
2004 | Pekelný paraván |
2007 | Ostrov vyhnanců |
Kniha je zajímavá (až na pár nelogičností). S van Guligem má společnou grafiku obálky, kresbu místa děje a seznam osob. A abych nezapomněla - zmínku v doslovu o inspiraci jedním ze soudních případů van Guligem přeložených. S komentářem Soukromy mám společnou alergii na róby :)