Tak pravil Zarathustra (2015) | Databáze knih

Tak pravil Zarathustra přehled

Tak pravil Zarathustra
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322076/bmid_tak-pravil-zarathustra-Eto-322076.jpg 4 472 472

Hlavní básnicko-filozofické dílo originálního německého filozofa (1844–1900). Formou aforismů, legend a mýtů formuluje základní teze své filozofie. Nietzsche zde rozpoutává celý ohňostroj rétorického a poetického umění. Dává jasně najevo, že člověk není cílem sám o sobě, ale že jeho posláním je „překročit sám sebe“.... celý text

Poezie Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , XYZ (CZ)

Also sprach Zarathustra - Ein Buch für Alle und Keinen, 1885

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tak pravil Zarathustra. Přihlašte se a napište ho.

bigbabe
26.02.2025 1 z 5

Náročné, nevím jestli srozumitelné čtení.

Damatto
14.12.2024 5 z 5

Pro mne čtení náročné, vyžadující soustředěnost, která mně, jako člověku extrémně netrpělivému dávala prostor pro zklidnění ne až tak momentálně rozjásane duše.
Není to čtení "na neděli" , čtenář se při čtení potýka sám se sebou.
Nelze , ze dne na den, začít žít jinde a jinak...protože ...'Kolika lidem nejsme ústy, pro jejich duši
."jak je zmiňována.
Filozofie a život jsou diametrálně odlišné světy, které spolu po většinou nesouzní...

kurama45
06.06.2024 5 z 5

„… rozrazte, rozrazte mi staré desky!“

Existuje jeden obraz na ktorom sú dve ťavy. Jedna v noci, druhá ráno. Tá prvá je priviazaná, tá druhá nie, ale aj tak poslušne stojí a čaká. Fígeľ spočíva v tom, že je to jedna a tá istá ťava, ktorá sa počas noci zmierila so svojím osudom a prestala bojovať. Nech si už o Nietzscheho filozofii a vplyve myslíme čokoľvek, je ťažké neobdivovať jeho odvahu a cieľavedomosť. Napriek tomu, že ho sužovali zdravotné problémy, musel opustiť miesto učiteľa, viedol izolovaný, chudobný, celibátny život, priateľov by mohol zrátať na prstoch jednej ruky a jeho dielo bolo takmer úplne ignorované, v tichosti vytrval.
Málokto sa s problémom nihilizmu popasoval tak čestne ako on. Žil presne to, čo hlásal a v tomto zmysle svojho nadčloveka dosiahol.
Nomen omen dnešnej doby je jeho: „Všetci ľudia prežívajú príliš veľa a myslia príliš málo. Trpia zároveň extrémnym hladom a kolikou, a preto sú stále chudší a chudší, bez ohľadu na to, koľko jedia.“
Posledná, štvrtá časť knihy ma však trochu minula. Bola až príliš alegorická a figuratívna. Vidno, že pôvodne nebola určená verejnosti, ale iba Nietzscheho priateľom a k prvým trom častiam ju pripojili až dodatočne po autorovej smrti.
Prečítala som si knihu, vysvetlivky úžasného prekladateľa a vypočula audioknihu (je v skrátenej verzii, aj keď vám budú tvrdiť opak…). Minula som tony lepiacich papierikov na poznámky. Hádala som sa s autorom, sama so sebou a so všetkými, kto nad týmto diamantom pokrytecky mávli rukou. A teraz si idem dať repete. Za púhych 99 českých korún som dostala cennejšiu literatúru, ako sú moje zväzky viazané v koži. Čestné miesto bude mať na poličke pri Kierkegaardovi, majú sa o čom rozprávať.

A rcete mi přece, bratři moji: schází-li posud lidstvu cíl, zda neschází také – lidstvo samo ještě?

„A střez se i záchvatů své lásky! Příliš rychle vztáhne osamělý ruku k tomu, s kým se setká.“ (S57)

„Nejhorším nepřítelem, s kterým se můžeš setkat budeš vždy sám sobě.“ (S57)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Tak pravil Zarathustra v seznamech

v Mé knihovně583x