Tak už leť přehled
Etgar Keret
„Tak už leť!“ volá chlapec odkojený marvelovskými filmy na Spidermana stojícího na střeše čtyřpatrové budovy, zatímco jeho otec ne sebevraha křičí: „Nedělejte to!“ Bezdětný pár soustřeďuje své nezměrné rodičovské city do jednoho adoptovaného štěněte. Osamělý miliardář se rozhodne skupovat cizí narozeniny. Dystopická verze Ameriky se ocitá ve válce s Mexikem a Trumpova vláda ve svém třetím funkčním období láká náctileté Američany do armády pomocí videohry. Etgar Keret je v kontextu celosvětové literatury vskutku jedinečný úkaz. Ve dvaadvaceti povídkách jednoho z nejoblíbenějších izraelských autorů současnosti, jenž nepřestává hýřit bizarními nápady, jdou ruku v ruce nejvšednější situace s fantaskními představami a srdceryvné chvilky s cynickým humorem. Postavy se potýkají se záludnostmi rodičovství a války, s omamnými látkami a dorty, pamětí a láskou. Jejich osudy se nikdy neubírají očekávanou cestou a nepřestávají překvapovat, bavit a dojímat.... celý text
Literatura světová Fejetony, eseje Povídky
Vydáno: 2021 , GaramondOriginální název:
Tkela bi-kce ha-galaksija
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tak už leť. Přihlašte se a napište ho.

Velmi příjemné čtení!
Toto byl můj první izraelský autor a přiznám se - čekal jsem podprůměr. Sám nevím proč, ale pan Keret překvapil! Hodně se mi líbila povídka Pineapple Crush. Tuhle knihu můžu vřele doporučit každému! Každý si najde něco, co se jim bude líbit víc - a myslím, že něco co se jim bude líbit méně. :)

Pravdepodobne to bol môj prvý izraelský autor. Ďakujem kamarátkam, že ma naňho upozornili. Perfektne vypointované poviedky, niektoré zábavné, niektoré tragické, ale všetky napísané s takým nadhľadom, že sa tešíte na ďalšiu. Odporúčam ako antidepresívum :) Určite si prečítam jeho ďalšie knihy. A ešte dodávam, že kniha je na dotyk z veľmi príjemného materiálu.
Knižní novinky (48. týden)
28.11.2021
Knižní novinky (15. týden)
11.04.2021
Kniha Tak už leť v seznamech
v Mé knihovně | 31x |
2005 | ![]() |
2014 | ![]() |
2021 | ![]() |
2017 | ![]() |
Velmi čtivé povídky. Některé skvělé, některé slabší, ale tak už to u povídkových knih bývá. Nemůže každému sednout všechno.
"Rozhovor má jediný cíl - dostat vás pryč z toho místa, kde se právě nacházíte."
"Přikývne, jako by chápala, o čem mluvím. Ale nechápe. Neznamená to, že by mě nemilovala. Můžeme milovat, aniž bychom chápali."
"A neřekla mi to ani potom, když mi ho kouřila, nejspíš proto, že měla pusu plnou mého ptáka."
"Všichni na tomhle světě to dělaj a budou to dělat dál. I ti oškliví, hloupí, vadní, prostě všichni. Dokonce i ty."