Probuzené běsy přehled
Richard K. Morgan
Takeshi Kovacs série
< 3. díl
Takeshi Kovacs se vrátil domů na Harlanův svět. Pevnina se tu vynořuje z nebezpečných a nevyzpytatelných hlubin oceánu, který tvoří devadesát pět procent povrchu celé planety. Jakmile se pokusíte vzlétnout nad oblaky v něčem sofistikovanějším, než je helikoptéra, sestřelí vás marťanské orbitální základny. Smrt však nečeká pouze v moři a na nebi. Na souši, od tropických pláží a bažin Kossuthu až po ledem a strojními zařízeními pokryté pláně Nového Hokkaida, přišly vniveč všechny těžce získané výdobytky quellistické revoluce. Vše mají pevně v hrsti První rody, korporace a jakuza. Na cestě za pomstou smrti své milované se Takeshi Kovacs zaplétá do sítě politických intrik a technologických záhad. O slovo se hlásí nejen duchové Harlanova světa, ale i stíny Takeshiho minulosti. Proslýchá se, že Quellcrist Falconerová vstala z mrtvých...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2012 , TritonOriginální název:
Woken Furies, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Probuzené běsy. Přihlašte se a napište ho.

Podle mého pokračuje sestupná tendence. Nějak jsem se nemohl začíst. Nedělalo mi problém knihu odložit. Ten mix hledání, bojů, útěků a filozofování mi nějak nesedl. Spousta zbytečných a opakujících se rozhovorů o smyslu života a revoluci knihu zbytečně natahovala. Nejspíš jsem měl po prvním "detektivním" dílu jiná očekávání.

Ach jo. Od závěru trilogie jsem vážně čekal něco trochu jiného.
Problém Probuzených běsů je, že nemají jasně stanovenou zápletku. Tam, kde v prvním díle měl hrdina vyřešit sebevraždu zbohatlíka a ve druhém pomoci nalézt mimozemskou loď, tady se dlouho jen tak protlouká dějem, aniž by bylo čtenáři třebas naznačeno, o co vlastně půjde. Později se to sice zlepší, přesto vývoj událostí dál přelétá z jednoho motivu na druhý bez konkrétnějšího cíle. Opomeneme-li tedy jakési revoluční hnutí za práva pracujícího lidu, do něhož se Takeshi Kovacs připlete.
Nejde ani tak o to, že vyznění příběhu by bylo oproti předchozím dílům slabší, spíš jen, že jsem autorovy knihy nezačal číst pro filozofické úvahy o zvrácenosti bohatých, ale pro akci a nápaditost. Což se tady příliš nekoná. A největší lákadlo knihy - souboj starého Kovacse s jeho mladší verzí - je pak ve finále nevyužité. Až jsem v pokušení říct, že jako samostatný román mimo řadu a s vlastním obsazením bych si ho pravděpodobně užil o dost víc.
Kniha Probuzené běsy v seznamech
v Mé knihovně | 99x |
2011 | ![]() |
2017 | ![]() |
docela dobré zakončení, první díl byl ale bezkonkurenčně nejlepší.