Takový pěkný pár přehled
Francis Scott Fitzgerald
Výbor z časopiseckých povídek, sestavených do chronologického cyklu od let jinošských, dospívání a prvních lásek k velké životní lásce a manželství, je zároveň zrcadlem osudů autorových. Obsah: Lovci průšvihů; Večer na výstavišti; Náfuka; Myslí si, že je báječný; Polapený Stín; Stadión; První člověk; Berenika stříhá vlasy; Ledový palác; Ta poslední kráska Jihu; Kdo nešetří, ten má za tři; Hotelové dítě; Plavci; Jákobův žebřík; Magnetismus; Dětské odpoledne; Kde dělají domky pro panenky; Bouřlivá plavba; Nový život; Rodina ve vichřici; Ztracené desetiletí; Obchodník Finnegan; Pár cvoků; Takový pěkný pár. Vybral a uspořádal: Lubomír Dorůžka... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1986 , OdeonOriginální název:
The Bodley Head Scott Fitzgerald, Bits of Paradise, 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Takový pěkný pár. Přihlašte se a napište ho.
Báječně popsané pochody myšlenek nejen dospívajících Američanů před sto lety. Kouzelná svobodná doba, kdy se hrál jazz, ragtime a kluci i holky chtěli být elegantní, zdvořilí a vzdělaní. Docela peklo, když si při čtení uvědomíte, co se tou dobou odehrávalo na druhé straně planety po vítězství velké říjnové revoluce.
Vlastně vím víc o autorovi než o jeho díle.
Takže jsem byla natěšená na rozmařilost, luxus, okázalost a zhýralost.
Tudíž příběh o Basilovi, podivném puberťákovi ze Středozápadu mě náramně nebavil.
A tady se právě ukazuje Fitzgeraldovo mistrovství. Donutil mě povídku dočíst, a to prosím se zájmem.
Posléze se naplnila i má předchozí očekávání. Téměř lituju, že jsem knihu mohla znát už 40 let a nestalo se tak :-)
Kniha Takový pěkný pár v seznamech
v Mé knihovně | 217x |
Dětské odpoledne
Hotelové dítě
Jakobův žebřík / Jakubov rebrík
2019 | Velký Gatsby |
2009 | Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) |
1979 | Velký Gatsby / Poslední magnát |
1992 | Krásní a prokletí |
1976 | Něžná je noc |
Tato povídková kniha byla příjemným překvapením. Vůbec nic jsem od ní neočekával, ale nadchla mě. Jednotlivé příběhy jsou velmi lehko stravitelné, moc mě bavily živé dialogy, popisy emocí či duševních pochodů. Také jsem si užíval nastavené scenérie - autor miloval luxus, krásu a přepych. Obvykle se zaobírá láskou (v těch nejrůznějších podobách), ale tu a tam zabrousí i k tématům nemocí, mortality či zmařených snů.
Nejvíce mě zaujaly povídky: Kdo nešetří, má za tři; Magnetizmus a Bouřlivá plavba.