Taneční hodiny pro starší a pokročilé přehled
Bohumil Hrabal

Sugestivní monolog starého muže, který před pomyslnou mladou dívkou vypráví bujaré historky ze svého dlouhého života, aby získal její uznání a obdiv. Text této prózy se vymyká ustáleným představám o románu, novele či povídce, souvislý děj zde nahrazuje nepřetržitý proud neobyčejně přitažlivých obrazů, slovních obratů a básnického kouzla plnokrevné, šťavnaté hovorové řeči.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Taneční hodiny pro starší a pokročilé. Přihlašte se a napište ho.

jen si tak sednout a zaposlouchat se. kdykoliv odejít a kdykoliv se vrátit a poslouchat dál. neuvěřitelné. krásné. pábení. nedostižné.
ta nekonečná věta mi připomíná Podzim patriarchy, kde teda věty mají „pouze“ 7 - 9 stran, ale taky se octnete vždycky uprostřed příběhu, nebo povídání.

Nádherná hrabalovská hospodská lyrika! Strýc Pepin miluje život a miluje slečny (i paní, samozřejmě) a jeho láska a vášeň přímo tryská z této novely bez teček a odstavců. Jo, a není to žádný hlupák.
"...to jsou potom hádky, jak za Rakouska, ten spor mezi sociálníma demokratama a volnomyšlenkářema a klerikálama, jedni mysleli, že svět povstal z vopice, a druzí zase, že bůh uplácal Adama z bláta a z jeho střeva udělal Evu, no to ji mohl zrichtovat taky z bláta a přišlo to lacinějc,..."
"...panenkomarjá! korunní princ byl pokaženej syfilisem a Večerová ho práskla a ji zase zastřelil kočí, no to přeci uzná každá slečna, že by byla zaživa pochovaná, kdyby ten její měl
polámanej veřtat, ..."
54 nových eknih zdarma (září)
23.09.2019
Kniha Taneční hodiny pro starší a pokročilé v seznamech
v Mé knihovně | 147x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2000 | ![]() |
2009 | ![]() |
2007 | ![]() |
1978 | ![]() |
1964 | ![]() |
Další z knih, kde se naplno projevuje hrabalovský pábitelský styl. Musím říct, že číst Hrabalovy knihy je pro mě celkově těžké. Zvláště na udržení pozornosti, protože to množství odboček k různým mini příběhům o lidech, kteří často nejsou ani důležitými postavami příběhu, je vyčerpávající. Je to kouzelné umění namluvit v jedné úzké knize tolik příběhů a ve výsledku k té hlavní příběhové linii neříct nic komplikovaného nebo silně zvratového, pouze zaznamenat okamžik. Ale fanoušek takového vypravěčského stylu ze mě pravděpodobně nikdy nebude.