Tartuffe přehled
Molière (p)
Jedna z nejslavnějších komedií klasika francouzského divadla v moderním veršovaném překladu Vladimíra Mikeše.
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2016 , ArturOriginální název:
Le Tartuffe ou l'Imposteur, 1669
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tartuffe. Přihlašte se a napište ho.

Z trojice nejslavnější Molièrových komedií mi tahle přišla nejméně zdařilá. Nejméně mě vtáhla do děje a dala mi nejméně námětů k přemýšlení. Zřejmě to bude také proto, že hlavní téma už dnes není tak aktuální a citlivou záležitostí: zatímco s chamtivostí a přetvářkou (tou vlastní i tou kolem sebe viděnou) se potýkáme pořád, tak případů, kdy se jeden pokoušel vetřít do přízně druhému předstíráním náboženského zápalu a církevní etiky už dnes nejspíš mnoho nenajdeme. A že by to dokonce vedlo k přepisování majetku? Asi těžko.
Druhý výrazně slabý prvek je samotné vyvrcholení knihy, ten neorganický vstup vyšší moci do příběhu, ten celou hru docela srážel. Vyvrcholení by mělo být vždy korunou literárního díla, ne? A tady to vypadalo, jako by mistr dal posledních pár stránek k dopracování nějakému spisovatelskému elévovi (ve skutečnosti je zřejmě vyvýšení královské úlohy snahou vyhnout se dalšímu cenzurnímu zásahu, chápu to správně?).
Hru tak drží nad vodou jen humor a básnická lehkost. To jsou věci, které docela fungují, ale samotné nepostačí k tomu, aby z Tartuffa udělaly výrazný literární/divadelní zážitek k zapamatování a opakované konzumaci. Alespoň pro mě tedy ne.

K Tartuffovi jsem se dostala za dob maturitních studií. Už tenkrát se mi líbil. I nyní oceňuji krásný jazyk (krásný překlad). První dvě zpracování se nedochovala a to je velká škoda, protože ta servilnost ke králi je velmi, velmi otravná. Bylo to tam i v prvním vydání? To se bohužel nedozvíme. Nesedělo mi, jak by si takový skoro položebrák jako byl Tartuffe, mohl jít stěžovat přímo ke králi? Orgon byl zaslepený pitomec, ale když se podíváte na jeho matku, tak je jasné, odkud to má. S právem si evidentně král nedělal těžkou hlavu. Protože jinak by se z Orgona a jeho rodiny stali žebráci. Není to nejlepší Moliérovo dílo, ale špatné rozhodně není.
Kniha Tartuffe v seznamech
v Přečtených | 1 070x |
v Mé knihovně | 59x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2008 | ![]() |
2006 | ![]() |
1952 | ![]() |
1978 | ![]() |
1966 | ![]() |
Je zvláštní, jak se v každé době dokážou najít lidé, kteří se umějí vetřít do přízně druhého a někdy ho až úplně "zpitomět", aby ho přinutili dělat věci, které by jinak nikdy neudělal. A pokud je na pozadí nějaké náboženské přesvědčení, tak je to ještě mnohem jednodušší. Zajímavě vykreslené charaktery jednotlivých postav.