Táto izba sa nedá zjesť přehled
Nicol Hochholczerová
Ona má dvanásť, on päťdesiat. Vzťahový kolotoč, z ktorého sa tak celkom nedá vystúpiť... Príbeh vyrozprávaný z pohľadu žiačky v texte skúpom na slová, no bohatom na metafory. Táto kniha sa dá prečítať na jeden nádych, no predýchať ho nie je také jednoduché. Dá sa zhltnúť, ale jej obsah v nás ešte dlho, veľmi dlho zostane nestrávený kvasiť. A to je dobre. Mladá autorka nevarila z vody, neplietla bič z-viete-čoho. Najprv niečo zažila, potom s obdivuhodným talentom písala. Tá izba sa nedala zjesť, táto kniha sa dá zhltnúť, hoci nie je určená na prvoplánovú zábavu pod plážovým slnečníkom a nechutí ako melónový pelendrek. Ide v nej však o život, pretože tie spočiatku drobné, nenápadné udalosti, vyrozprávané poetickými, osviežujúco originálnymi až surreálnymi vetami, postupne vytvárajú príbeh vzťahu dospievajúceho dievčaťa k staršiemu mužovi a všetkého, čo s tým súvisí a čo navždy zmenilo minimálne jeden osud a jeden pohľad na svet.... celý text
Novely Literatura slovenská
Vydáno: 2021 , KK Bagala (Koloman Kertész Bagala)Originální název:
Táto izba sa nedá zjesť, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Táto izba sa nedá zjesť. Přihlašte se a napište ho.
Já jsem to přečetla za jedno odpoledne. Ale měla jsem potom pocit jak kdybych zrovna dočetla nějakej dlouhej a hlavně hutnej román.
Při čtení mi místy bylo fakt až fyzicky blbě.
Někdy hůře čitelný, některý metafory a obrazy byly jinde.
Dočteno. Čekala jsem něco jiného, ale nebyla jsem zklamaná. Krátké, úderné. Stačilo mi knihu přečíst jednou, vracet se k ní nebudu.
Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)
26.11.2023
Kniha Táto izba sa nedá zjesť v seznamech
Kniha, která vás ohromí svým příběhem bez příkras, tak opravdovým, strohým. Tereza tuší, že to co se děje by se nemělo, ale baví ji to, a Ivan, to je prostě chlívák.