Táto krajina nie je pre starých přehled

Táto krajina nie je pre starých
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186430/bmid_tato-krajina-nie-je-pre-starych-186430.jpeg 4 798 798

Román amerického spisovateľa C. McCarthyho o hodnote života, hraniciach lásky, prítomnosti zla a budúcnosti sveta. Príbeh z pokojného americko-mexického pohraničia roku 1980 sa začína nevydareným obchodom pašerákov drog, keď sa v rukách mladého lovca ocitne kufrík plný peňazí. O peniaze a nálezcu má však záujem nielen polícia, ale aj sociopatický zabijak a mexický kartel. McCarthyho nezameniteľný strohý štýl písania bez pátosu, zato plný emócií a životnej filozofie si získal priazeň čitateľov aj kritikov. Sfilmovaná verzia románu získala v roku 2007 štyroch Oscarov.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

No Country for Old Men , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Táto krajina nie je pre starých. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (117)

heavy66
22.06.2024 5 z 5

Víte, co sou dva centimetry? ….. Jo, je to míra.
O takovej kousek vám kulka minula játra. …. To vám řek doktor?
Jo. Víte k čemu sloužej játra? …. Ne.
Udržujou vás naživu. Víte, co je zač ten chlap, co vás postřelil? ......
Věty románu jsou úsporné a suché, skřípou mezi zuby jak zrnka písku na vyprahlém pomezí Texasu a Mexika. Díky nedostatku interpunkce musí vážený čtenář dávat pozor, která postava právě hovoří. Film je o něco přehlednější, dobroděje a padouchy poznáte podle ksichtu, ale Antona Chigurha si budete pamatovat dobře, ve filmu jako v knize!

ArkAngel
06.06.2024 4 z 5

McCarthy ve svém moderním westernu opět ukazuje, jak je svět prohnilé místo. Mírou násilí bych se jej nebál přirovnat ke knižnímu Tarantinovi, který s radostí prohlašuje, jaká je to ještě zábava. Stejně jako u Cesty je zde znatelný již jeho úsečnější jazyk, na který najel (čímž je zase přirovnáván k Hemingwayovi). Ve srovnání se zmíněnou Cestou nebo Krvavým poledníkem je to ale malinko slabší.


Crozz
04.05.2024 4 z 5

Čtivé, sice trochu zvláštní styl než je obvyklé, ale pěkně to odsejpala a happyend se skoro nekonal, hodně mrtvých.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020


Citáty z knihy (3)

Myslíš si, že se zejtra ráno někde probudíš a včerejšek se nepočítá. Jenže včerejšek se vždycky počítá. Co jinýho máš? Tvůj život se skládá z těch dnů, ze kterejch se skládá. Z ničeho jinýho. Možná si myslíš, že můžeš utýct jinam a změnit si jméno a já nevím, co ještě. Začít novej život. A pak se jednou ráno probudíš a podíváš se do stropu a hele kdo tam leží.


Nejde o to, jestli víš, kde jsi. Jde o to, že si myslíš, že už tam jsi a že sis nepřinesla nic s sebou. O ty tvoje plány na novej život. Nebo něčí jiný, to je fuk. Nikdy nemůžeš začít novej život. O to jde. Každej krok se, kterej uděláš, už je napořád. Nemůžeš ho vzít zpátky. Ani kousek z něj. Chápeš, jak to myslím?


Jestli jsem ohledně toho, jak to na světě chodí trochu zmoudřel, tak to nebylo zadarmo.


Kniha Táto krajina nie je pre starých v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených1 043x
ve Čtenářské výzvě88x
v Doporučených65x
v Knihotéce312x
v Chystám se číst308x
v Chci si koupit80x
v dalších seznamech6x