Tělo přehled
Fráňa Šrámek
Vydání jednoho ze stěžejních děl národního umělce, románu, který v době svého vydání nedlouho po prvé světové válce měl velký ohlas u čtenářů i kritiky. Příběh, který na pozadí milostné problematiky mezi mužem a ženou,mezi světem kázně a rozumu a světem instinktu a smyslů, líčí smyslové procitnutí dívky a její přerod v ženu, a to ve chvíli, kdy vypukne prvá světová válka. V tomto smyslu je román oslavou tělesného světa ženy i vášnivým protestem tohoto světa proti válce, protestem platným jak po prvé, tak i po druhé světové válce.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tělo. Přihlašte se a napište ho.
tak Máňu a Tyldu jsem nepobral a na dlouhou dobu se zas vyléčil z vitalismu, ale pointa pronikavá
Knihu jsem našla u mamky v knihovně a řekla jsem si , že bych mohla přečíst něco od tohoto autora. Vůbec mě kniha nenadchla, bohužel. Těžko horko jsem ji překousala, ale dočetla. Takže opět se vrátím ke svým detektivkám, thrillerům a románům.
Láska na konci světa, Svatý démon a dalších 25 eknih zdarma
29.01.2024
Kniha Tělo v seznamech
1985 | Stříbrný vítr |
1911 | Modrý a rudý |
1967 | Splav |
2006 | Měsíc nad řekou |
1990 | Proč nejsem komunistou |
Prvních asi čtyřicet stránek jsem obracel oči v sloup, že se to nedá číst. Pak mě to docela zaujalo, chvílemi jsem se i bavil. Problém je prostě jazyk - kombinace přehnaně obrazného a ornamentálního jazyka s archaizujícím je vražedná, až se v tom - někdy záměrně, někdy nezáměrně v dlouhatánských souvětích ztrácí, co vlastně sděluje. Škoda. Příběh je celkem nosný a dává dost nahlédnout i do společnosti počátku dvacátého století. Nelituji tedy, že jsem tu knihu napřed se sebezapřením, pak i celkem ochotně přečetl a dočetl. I když... klasicky, méně by bylo více - 300 stránek to fakt mít nemuselo.