Tělo a krev přehled

Tělo a krev https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195798/bmid_telo-a-krev-Zfj-195798.jpg 4 287 287

Rodinná sága čtyř generací Stassosových, kteří pocházejí z Řecka, se odehrává v Detroitu a obemyká bezmála celé 20. století. Na první pohled se zdá, že rodina zpodobňuje typický americký sen. Nebyl by to ale Cunningham, aby v jeho příběhu nehrály roli uplně jiné věci: menšinová sexuální orientace či transvestitismus. Nicméně vše objímá láska v nejrůznějších podobách, ať už milenecká nebo rodičovská.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Flesh and Blood , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tělo a krev. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

moonell
01.03.2024 5 z 5

Cunningham je americký Kundera emocí, kdyby ovšem Kundera nebyl tak zatraceně sexistický a homofobní.

Nesnesitelná lehkost bytí na člověka dopadá ze stránek v naprosto nestřežený momenty. Nedokážu tu hořkost, křehkost přetavit do slov. Jen ve mně zůstává viset. Cunninghamovská melancholie, neurčitá nostalgie po životě, který jsem nikdy neměla. Nevysvětlitelná úzkost, nekonečný příval pocitů, který rozbíjí hlavičky hřebíků.

markulina711
09.02.2024 4 z 5

Původně jsem očekávala něco jiného,ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Cunninghama jsem objevila před lety poté, co jsem viděla skvělý film Hodiny. Tělo a krev by byl perfektní film. Při čtení mi naskakovaly obrazy,to se mi moc často nestává. Moje oblíbená postava? Rozhodně Cassandra. Je tak přímá, jako chirurg, řízne a všechno popravdě pojmenuje a nabídne řešení. Neodsuzuje. Je jí jedno ,že se nezavděčí.Nepotřebuje naplňovat něčí představu o životě. O tom je v podstatě celý román, o americkém snu, o šťastné rodině, o úspěšném muži s úspěšnými dětmi, pokračovateli. O očekávání, které je třeba naplnit bez ohledu na osobní štěstí a preference.


capricorn__
22.07.2023 5 z 5

Velmi povedená kniha. Nejprve jsem měl z obsahu obavy, jelikož knih, které rozebírají rodinou linii, je mnoho. "Tělo a krev" je zajímavý román tím, že se příliš od ostatních knih podobného obsahu neodděluje, při čtení jsem měl pořád pocit deja vu (nejvíce mi román připomínal "Hermafrodit" od Eugenedise), nicméně i přesto umí čtenáře chytit a nepustit. Cunningham je skvělý vypravěč - jak jsem zjistil už při čtení "Hodin" - a perfektně dovede zachytit lidské emoce a celkový charakter jednotlivých postav. Zaujalo mě také, že byť autor píše velmi poetickým stylem, stejně je vůči postavám jaksi neosobní a nikdy nedá najevo, která postava je mu sympatičtější či se kterou více souzní. Kniha mě opravdu moc bavila, vůbec by mi nevadilo, kdyby měla klidně 1000 stran.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tělo a krev v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených350x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených42x
v Knihotéce189x
v Chystám se číst281x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech3x