Téměř nesmrtelná láska přehled

Téměř nesmrtelná láska
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478460/bmid_temer-nesmrtelna-laska-0w9-478460.png 3 44 44

Příběh lásky dvou lidí, kterým se vztah pod rukama proměnil v milostný zápas. Tomáš, šarmantní a uznávaný pražský intelektuál, se seznámí s režisérkou Martinou, která žije a pracuje zároveň v Paříži i Praze a píše scénář dokumentárního filmu o Milanu Kunderovi. Vášnivá láska netrvá příliš dlouho, Martina postupně objevuje, že s partnerem není ve vztahu sama, až se z ní stane neúnavná rozkrývačka Tomášových dalších a dalších nevěr, přičemž Tomášovy milenky se postupně stávají jejími spiklenkami. Práce na filmu o Milanu Kunderovi zavede Martinu na místa spojená se spisovatelovým životem i s jeho romány, do Prahy, Vídně, Paříže. V Martininých přípravách i fiktivních scénách z připravovaného snímku se objevují základní témata Kunderových románů: láska, sex, nevěra, kruté žerty osudu i život intelektuála zapleteného v osidlech velkých dějin. To vše v kontrastu s bídou policejního špiclování a zasahování do životů druhých. Upachtěné i sofistikované slídění agentů StB v Kunderově soukromí se Martině nečekaně protne s jejím vlastním osudem. Ona však může využít modernějších metod než někdejší tajná policie – internetu, facebooku a mobilního telefonu. Martinu masochistické hledání pravdy přivede téměř na pokraj sebezničení. Práce na filmu ji však naplňuje a autorka prostřednictvím své hrdinky Martiny přináší čtenáři nečekaně zajímavé detaily a souvislosti z Kunderova díla i života. Jelikož někdejší emigrantka Martina tráví velkou část svého života v Paříži, jejím příběhem se prolínají i události posledních let, jakými byly uprchlická krize, problematika islamizace Francie, vraždění v redakci časopisu Charlie Hebdo nebo v klubu Bataclan či nástup Marine Le Penové a Emmanuela Macrona. Líčení francouzských reálií a zarputilé debaty „progresistky“ Martiny a „strážce tradičních hodnot“ Tomáše tvoří další poutavou linku tohoto napínavého milostného románu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Téměř nesmrtelná láska. Přihlašte se a napište ho.

TipsyChipsy
22.12.2024 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha se mi moc líbila a přišla mi hodně autentická, pravdivá, současná, zajímavá. Milenecký vztah, jeho počátek, průběh a zánik je popsán postupně a věrohodně. Mě po celou dobu bavilo to číst, stálo to za to. Přirovnala bych to k podrobné reportáži, věřila jsem tomu jako skutečnosti. Autorka popisuje postupné fáze vztahu a zpočátku by čtenář nevěřil, jakého příšerného obšourníka si hrdinka příběhu namluvila. Podle mě je to unikátní svědectví, perfektně zdokumentovaný a vystavěný případ, jak se žena zblázní do muže, postupně procitá ze zamilovanosti a stejně ho miluje a nakonec je těžké se od tohoto závadného objektu odpoutat. Není to zamilovaná romantika, ale racionální rozbor vztahu. Je to poučné a pravdivé, protože muži jsou lovci a ženy naivky. Celý příběh je poznamenán osobou Milana Kundery, což k tomuto tématu dost sedí.

uzivatel1190
09.12.2024 0.5 z 5

Tak tato kniha je v mé soukormé anketě vítězem v kataegorii největší blbost přečtená v roce 2024. Nezachránila to ani linka s Kunderou, opravdu škoda papíru, pokud jsou další knížky v podobném stylu, tak si je určitě nepůjčím.

LenkaKa
11.10.2023 4 z 5

Mě se ta kniha líbila, ke konci už mě teda hlavní hrdinka trochu štvala, že to nedokázala ukončit. Ale hodně mě bavilo to prolínání s životem Kundery.

Knižní novinky (41. týden)

10.10.2021

Kniha Téměř nesmrtelná láska v seznamech

v Mé knihovně59x