Krvavé diamanty přehled
Philip Kerr
Temný Berlín série
1. díl >
(první část volné trilogie Temný Berlín) Soukromý detektiv pátrá v nacistickém Berlíně po vrazích mladého manželského páru a po ukradených špercích. Multimilionář Six si najme detektiva Bernharda Gunthera, aby objasnil vraždy a krádež: Sixova dcera a zeť byli zastřeleni a zároveň zmizely ze sejfu šperky značné hodnoty. Guntherovo pátrání je ztíženo poměry v Berlíně roku 1936, přesto se mu podaří odhalit pozadí a motiv celého případu a dospět k překvapivému závěru. Tato kniha je autorovou prvotinou a náleží k "berlínské trilogii" napínavých románů, odehrávajících se v nepříjemném ovzduší Německa 30. a 40. let, v čase vrcholícího nacismu. Právě tato vypjatá atmosféra ozvláštňuje celý dobře promyšlený příběh, jehož námět i sympatický hrdina z rodu drsných chlapíků mohou zaujmout a stojí za přečtení.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1997 , BB artOriginální název:
March violets (Berlin noir), 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavé diamanty. Přihlašte se a napište ho.
Temný předválečný Berlín, 1936. Adolf Hitler je již několik let u moci a pravidla určují jeho krvelační a bezcitní pochopové, jenž již svou pouhou přítomností rozsévají atmosféru strachu. V této nelehké době dostává soukromé očko Bernie Gunther zakázku od továrníka Sixe, aby vypátral vraha jeho dcery a šperky, které vrah ukradl z jejího trezoru… Spojení předválečný či válečný Berlín a osamělý detektiv u mne většinou zaboduje hned na první dobrou. Fungovalo to u Volkera Kutschera, Haralda Gilberse či Jefferyho Deavera a ne jinak je tomu u prvního případu svérázného berlínského detektiva Bernieho Gunthera, u nějž se příměr k Philu Marlowovi opravdu nabízí. Samozřejmě nedosahuje tak úplně kvalit zmíněného kabrňáka, ale v počtu ironických bonmotů a sarkastických metafor se mu opravdu celkem vyrovná. Zkrátka a dobře Philip Kerr stvořil zvláště pro Evropana poutavý mix detektivky drsné školy a atmosféry doby, který by patrně nefungoval, kdyby byl zasazen do některého jiného města na světě. Temný Berlín v době před 2.SV v sobě nese jakési kruté kouzlo, které však oplývá jistou nepopsatelnou aurou přitažlivosti. Bernie Gunther tímto prostředím umně proplouvá a do cesty se mu staví jak postavy smyšlené, tak skuteční nacističtí pohlaváři. Výborná knížka, zvláště pokud vás baví detektivky a zajímá doba vzestupu nacismu. Pak si stejně jako já jistě přijdete na své.
Na pátrání po ztracených špercích, které se ztratí dceři bohatého továrníka je najat soukromý detektiv Bernhard Gunther .Děj se odehrává v nacistickém Německu. Za mě je kniha dost překombinovaná se spoustou jmen.
Kniha Krvavé diamanty v seznamech
Německo Berlín historické detektivky Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 kriminální thrillery
2013 | Praha osudová |
1997 | Krvavé diamanty |
2016 | Modlitba |
2000 | Bledý vrah |
2015 | Muž bez dechu |
Detektivka více než trochu "noir", detektiv Bernie sice srší sarkastickými fórky, ale v závěru si na vlastní kůži vyzkouší koncentrák a celkově moc nemá, za co by se mohl poplácal po rameni: sice odhalí co, kdo i proč, ale je mu to prd platné. Na konci může být rád, že vyvázl životem.
To je samozřejmě velké lákadlo k tomu přečíst si, jak to bylo dál. I když nemyslím, že by další díly byl míň temné, jdu do toho.