Temný novovek přehled
James Bridle
Doba neustálych technologických zmien pretvára aj naše videnie sveta. James Bridle nám ukazuje, ako sa tomuto vývoju oddávame aj bez hlbšieho poznania, a zároveň kritizuje matematické myslenie, ktoré zvádza k viere, že každý problém je možné vyriešiť výpočtami. Temný novovek je volaním po technologickej gramotnosti a nových metaforách, ktoré nám ponúknu iný pohľad na to, ako technológie naozaj fungujú.... celý text
Literatura světová Novely Věda
Vydáno: 2021 , Literárna baštaOriginální název:
New Dark Age, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný novovek. Přihlašte se a napište ho.
velké zklamání, autorův styl je esejistický; chce ohromit, ne argumentovat; snesl mnoho důležitých i pozoruhodných faktů, ale neumí je analyzovat a hierarchizovat (porovnává nesouměřitelné, jednotlivé s obecným, převrací kauzalitu atd.); myslím, že temné není v technologii, ale v člověku, který s ní zachází a hlavně jak (všechno se dá zneužít, ale to přece není důvod, proč to zakázat, nepoužívat nebo nerozvíjet)
Tato kniha byla složitější a to hlavně proto, že se jedná o nálev informaci proto doporučuji odstup zároveň je kniha neskutecne přesná a pravdivá a myslím že autor dobře věděl o čem píše jelikož dopad a rozvoj technologie našeho světa vystihl velice trefně
Kniha Temný novovek v seznamech
Pri čítaní Bridleovej triezvej knihy máte dojem, že sedí vedľa vás na gauči a pri káve vám pokojným hlasom podáva správu o stave sveta.