Teorie podivnosti přehled
Pavla Horáková
Vědkyně z Ústavu mezioborových studií člověka, třicátnice Ada Sabová už má leccos za sebou, takže není prosta jistého cynismu, či spíše poučeného sarkastického vnímání světa, lidí kolem i sebe samé. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává a reflektuje zdánlivé nahodilosti, za nimiž tuší zákonitost a provázanost. Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou „teorii podivnosti“, ale zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí. A zatímco společnost kolem ní čím dál více lpí na vyprázdněných pravidlech, Ada její struktury jednu po druhé opouští a vydává se vstříc svobodě.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie podivnosti. Přihlašte se a napište ho.
Audiokniha.
Valilo se to na mě jako vodopád. Jitka Ježková má vynikající dikci, nicméně zvolená kadence byla na tuhle intelektuální seanci příliš rychlá. Tento typ literatury je dle mého třeba pomalu vnímat a vychutnávat jako dobře vychlazené víno a ne zběsile úprkem chlemtat jako odstátou kolu.
Zpočátku mi text přišel myšlenkově bohatý, ale po pár kapitolách se ve smyčkách opakovaly chytrosti a spiklenecké teorie o chodu světa. Zprávy ze Šumperska byly až otravně časté, ač chápu důvod, proč je autorka použila.
Bylo to celé jaksi mechanicky dokonalé, skladba vět a volba slov, historická vzdělávací okénka... Nenašel jsem velké sympatie, možná to bylo vykreslením chladné, až emočně vyprahlé hlavní hrdinky.
Podivná? Ano! Budete na ní myslet ještě dlouho? Ano!
Báječně napsané. Hlava si rozhodně neodpočine.
Knižní novinky (15. - 21. října)
15.10.2018
Ocenění knihy (1)
2019 -
Magnesia Litera
(Litera za prózu)
Kniha Teorie podivnosti v seznamech
sny teorie a hypotézy výzkum rozhlasové zpracování pragensia Šumperk frenologie Magnesia Litera tělesnost Kaspar Hauser, 1812–1833
2018 | Teorie podivnosti |
2018 | Johana |
2021 | Srdce Evropy |
2016 | Tajemství Hrobaříků |
2011 | Hrobaříci v podzámčí |
Adina pozorování mě bavila ale zároveň se kniha táhla a přiznám se že novinové zprávy ze Šumperska jsem rovnou přeskakovala.
Téma synchronicit se mnou velmi rezonuje a přivádí mě zpět do doby, kdy se mi dělo nějak moc náhod najednou a já na chvíli uvěřila, že je za tím něco víc..
"Nakonec zázraky se dějí jenom tehdy, pokud o nich nepochybujeme."