Teplouš / Dopisy o Yage přehled
William Seward Burroughs , Allen Ginsberg
Toto vydání obsahuje dvě knihy – Teplouš (Burroughs) a Dopisy o Yage (Burroughs / Ginsberg). „Protagonista mého prvního románu Feťák, Lee, se jeví jako zcela integrovaný a soběstačný, jistý si sám sebou i tím, kam směřuje. V Teploušovi je rozložený, zoufale někoho potřebuje, ať už známého nebo prostě nějaký kontakt, je naprosto nejistý sám sebou i smyslem své existence.“ Kniha, která nás opět díky svému věcnému jazyku a suchému stylu, temnému humoru a agresivní energii uvádí do Burroughsových vizí, jež se už dávno staly skutečností. Kniha byla napsána v roce 1952, poprvé však vyšla až v roce 1985, česky pak v roce 1991.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1991 , X-EgemOriginální název:
Queer / The Yage Letters
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teplouš / Dopisy o Yage. Přihlašte se a napište ho.
Hodně zajímavá 2 kniha od beatnicke legendy Burroughse. Prvni je jeho známí Roman Teplou druhá část knihy o nic zajímavější obsahuje dopisy Burroughse jinému betnikovi Ginsbergovi a naopak dopisy s jižní Ameriky od roku 1953 do roku 1960 kde hledali indianskou drogu yage. Doporučuji všem milovníkům beatnicke literatury.
Kniha Teplouš / Dopisy o Yage v seznamech
Oproti Feťákovi daleko intimnější jízda. Burroughs dobře předestírá, že zatímco Feťáka Lee psal, tak Teplouš napsal Leeho. A je to tak - po nešťastné události se ženou se propadá do absurdního mixu sebenepochopení, zoufalosti, sexuální a osobnostní nejistoty, což ještě rozfoukává nezvládnutou závislostí na opiátech, případně v kýblech hnusného chlastu. Cíl jeho zájmu jím opovrhuje a o to sebou opovrhuje sám Lee ještě víc. Po celkem poklidném začátku se čtenář vysloveně brodí v bažině Burroughsova ne(sebe)vědomí.
Dopisy o Yage potom nepřínášejí na první pohled nic převratného, ALE najednou odnikud vypadne čistý Burroughs ke konci a člověku docvakne takové to ´no jo, to je ono!´ a přesně ví, kam se dostal.
Pro čtenáře bez zájmu nepotřebná kniha (stejně jako Feťák), pro ty, kteří se chtějí dopídit pochopení aspoň stínu W.S.B. naprosto nezbytné.