Terror (2018) | Databáze knih

Terror přehled

Terror
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382025/bmid_terror-eeK-382025.jpg 4 1199 1199

Kniha Terror je ve všech smyslech toho slova "mrazivý" horor, vycházející z historických událostí. Simmons jako kulisu svého příběhu použil výpravu sira Franklina, která se roku 1845 vydala hledat tzv. severozápadní cestu a jejíž osud je dodnes zahalen tajemstvím a je předmětem mnoha odborných i laických spekulací. V pestrém kaleidoskopu, proloženém četnými retrospektivními pasážemi, sledujeme osudy námořníků, kteří uvázli v ledové arktické pasti, docházejí jim potraviny, sužují je kurděje i jiné choroby a pronásleduje je tajemný a nelítostný netvor. Výprava se postupně mění v zoufalý boj o přežití. Kniha je navzdory rozsahu plná nepřetržitého napětí, nesporného vypravěčského umu a dokonale zvládnutých dobových reálií.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , BB art

The Terror, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Terror. Přihlašte se a napište ho.

LooneyCZ
31.01.2025 5 z 5

Přečetla jsem Palinův Erebus a viděla jsem i seriál Terror, takže Franklinova expedice pro mě není neznámým pojmem. Seriál byl skvělý, knižní předloha mě ovšem také lákala, ačkoliv už jsem věděla, jak to skončí. Závěr se ale trochu liší a musím říct, že ten v knize se mi líbil víc. Celkově mě poslední třetina knihy uchvátila tak, že jsem ji jen těžko odkládala. Najednou bylo těch 600 stran za mnou ani jsem se nenadála.
Není lepšího čtení do mrazivých zimních dní než román z Arktidy. Rázem se těch venkovních mínus pět stupňů zdálo snesitelnější :)

petrulka
29.11.2024 5 z 5

Nemůžu jinak, než plný počet hvězd. Mám ráda ponuré příběhy. Zimu, tmu, hlad, beznaděj. Tady jsem všeho dostala požehnaně. Kniha je pořádná bichle, ale neustálé popisy brutálního mrazu a ledu neomrzí, nezevšední. Z každé stránky čiší chlad a sype se jinovatka. Pro mě jeden z nejdepresivnějších příběhů, přesto mě nepřestávala fascinovat disciplína lodních důstojníků, kteří ani po takové době uvěznění lodí v zamrzlém moři nepřestávali plnit svoje povinnosti a jednoduše se z toho všeho kolem nezbláznili. Dějová linka ohledně bytosti z ledu mě nijak zvlášť nerušila, i když poměrně dlouho nebyla ta nejpodstatnější. To se mění ke konci, poměrně zajímavou sondou do eskymácké mytologie. Skvělá kniha, doporučuji k přečtení v horkém létě :-)

Vesmich
24.11.2024 5 z 5

Když někdo dokáže zpracovat téma žití v extrémní situaci tak, že když jim je zima, mně je zima, když mají hlad, mám hlad a když mají strach, já zrovna tak, potom je jeho kniha dar. Takové tvoření slovem. V určitou chvíli, kdy bylo hodně jasné, že pravda a láska nějak ne a nevítězí nad ničím, jsem si vyhledala dostupné informace o té výpravě, jak to bylo, jak to nejspíš dopadlo, abych si ujasnila, co mě ještě čeká. Autor celý příběh naprosto. brilantně vyhrotil, aby najednou udělal střih a objevilo se cosi úplně nového, nová kniha v knize, jiný úhel pohledu. To bylo pro mě fascinující!

Kniha Terror v seznamech

v Přečtených1 393x