Těžký boty to vyřešej hned přehled
Filip Vávra
Těžký boty to vyřešej hned je příběh pražských skinheads z druhé poloviny 80. let do roku 1992. Popisuje začátky této subkultury, její masivní vzestup v divoké době po listopadu 1989, i konec skinhead mánie, ke kterému došlo v průběhu roku 1992. Několik desítek tehdy kluků a holek po více než 25 letech vzpomíná na své roky ve scéně, na svou motivaci, na zážitky z koncertů, i z ulice. Kniha také přibližuje historii pražských kapel Orlík, Braník a všech dalších z té doby na základě vzpomínek jejich přímých členů. Popis tehdejší vlny násilí je syrový, bez příkras, s osobním příběhem jeho aktérů.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Těžký boty to vyřešej hned. Přihlašte se a napište ho.
Pro dnešního pivního taťku, který v devadesátkách s holou hlavou a bombrem proháněl po Praze ,,rákosníky a cikány" to může být skvělé nostalgické počtení. Určitě by tam poznal většinu svých spojenců a dnes už zaniklých hospod. Nezasvěceným mimopražským, budou rezonovat snad jen jména Fanánek, Landa a Matásek.
Ano, poslouchal jsem při četbě Orlík a jako muzikant ocenil jeho nápaditost, rytmičnost a nakřáplý zvuk kytary. Vyhledal jsem si také koncert ve Bzenci.... Ale také jsem hned potom poslouchal mého oblíbeného Alpha Blondyho, kterej je černej jak Martensky a na jehož album Jerusalém nedám dopustit.
I nadále se snažím oprostit od jakýchkoliv ideologií!
70%
Kniha vás zatáhne do dob divokých devadesátek ze subkultury skinheads a dozvíte se jak to kdysi fungovalo. 5/5
Kniha Těžký boty to vyřešej hned v seznamech
2017 | Těžký boty to vyřešej hned |
2007 | Nebeská družina |
2018 | Lesní válka - Boj o Ameriku od Vikingů po první čtvrtinu 18. století |
Toto má být vizitka české krajní pravice? Jako beletristický pokus by to možná obstálo. Autor píše čtivě, trochu to obsahem připomíná něco mezi Pelcem a Bukovským. Ale Vávra absolutně postrádá soudnost. Myslet si, že vytvořil jakýsi historický příspěvek k dějinám hnutí, je zcela mimo realitu. Knize chybí struktura, je to jen sled drobných historek o tom, kde se kdo ožral, koho zmlátil a kdy si koupil prvního bombra. Přesto kniha obsahuje řadu cenných příběhů, které dobře vykreslují tehdejší dobu, zejména pak útok na vietnamskou tržnici, legendární prvomájový střet v roce 1992 či koncert Bránická žízeň.
S nadhledem je třeba brát i Vávrovu obhajobu tehdejší ideologie. Z knihy vyplývá, že náckové vlastně byli nácky omylem, hajlovali jen tak, ze srandy, chtěli být opozicí proti bolševikům, tak si jen vybrali opačný extrém apod. Z úst jejich předního věrozvěsta to zní komicky. Dokázal by se pozůstalým po Filipu Venclíkovi, Tiboru Danihelovi či Zdeňku Čepelovi Vávra podívat do očí?