Theologie - součást naší doby přehled
Walter Kasper
Přední německý teolog, biskup v Rottenburgu Stuttgartu, se v několika studiích dotýká postavení i úkolů katolické teologie v moderním světě, zejména ve vztahu k církvi.
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 1994 , Česká křesťanská akademieOriginální název:
Theologie und Kirche
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Theologie - součást naší doby. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Theologie - součást naší doby v seznamech
křesťanství Bůh, Hospodin teologie
2003 | Uvedení do víry |
1996 | Dogma pod Božím slovem |
1997 | Teologie křesťanského manželství |
1994 | Theologie - součást naší doby |
2014 | Evangelium o rodině |
Soubor úvah kardinála Kaspera má něco společného: vždy se tak či onak věnuje vyrovnávání se katolické církve s odkazem druhého vatikánského koncilu. Na první pohled by se zdálo, že se jedná o úzce vymezená témata, která nemohou zaujmou nejen nikoho mimo církev (což je nejspíš pravda, kardinálův akcent je výrazně vnitrocírkevní a jako adresáta si lze nevěřícího čtenáře představit jen těžko), ale i nikoho mimo těch pár teologů, kteří se odborně věnují postkoncilnímu vývoji. Ale není to tak, myslím. Úvaha o napětí mezi lidskou autonomií a teonomií vlastně není ničím jiným než snaha zjistit, co je mým nejcennějším pokladem. Zamyšlení nad církví jako communiem nastoluje otázku, kdo je mým bližním a jak učinit z cizího člověka bližního. A christologie „zdola“ zase naléhavě upozorňuje, že plná lidskost Krista nám pomáhá si uvědomit, kde najdeme skutečná slova života.
Samé důležité věci! Kardinál Kasper nám je nepodává jako na zlatém podnose, ale vynaložit jistou intelektuální aktivitu k nalezení perel v moři odborných termínů určitě stojí za to!