Tisíckrát obejít strach přehled

Tisíckrát obejít strach
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533932/bmid_tisickrat-obejit-strach-65eb0b25f15a4.jpg 4 33 33

Berlínská vypravěčka, dcera někdejší východoněmecké punkerky a angolského studenta, neustále udržuje rozhovor s kýmsi blíže nespecifikovaným. Podle oslovování a typu otázek můžeme jen tušit, že se jedná o dávno zesnulého bratra, jindy o amerického imigračního úředníka nebo psychologa, případně o rozhovor s vlastním já. Olivia Wenzel píše srdceryvně i humorně o původu i ztrátě, o radosti ze života, osamělosti a rolích, které člověku přisuzuje společnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

1000 Serpentinen Angst, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tisíckrát obejít strach. Přihlašte se a napište ho.

petrarka72
předevčírem 4 z 5

Plačkynadheglem to popsal přesně, díky. Já dočetla tuhle skvěle napsanou a obtížně stravitelnou knihu včetně posledních 30 stran :-) a mám týž zážitek. Snad jen onen pocit sněhovločkovitosti hlavní postavy nesdílím - ano, mnoho věcí je dáno, nezbývá než se s nimi smířit, ale přesto, ale přesto...

plačkynadheglem
25.10.2024 4 z 5

Podnětná i iritující kniha. Zpočátku mě nadchla hlavně formou a poetikou prvních odstavců. Dotýká se důležitých současných témat, navíc projednou ne z té proklaté anglosaské perspektivy, ale z pohledu Němky a ještě navíc východňačky. V tom je fascinující. Autorčin život, jak ho podává její vypravěčský hlas, nebyl žádná procházka růžovým sadem a jistě se musí ocenit i to, že se je ochotna takto obnažit, ukázat zranitelnost.
Ale přesto jsem byl skoro po celý čas četby v polemice jak s pohledem vypravěčky, tak sám se sebou. Chtěl jsem totiž být tolerantní (hm, tolerance, její úskalí a limity, jedno z hlavních témat) a vidět věci aspoň trochu očima vypravěčky ("barevně"), jenže stejně jsem si nemohl pomoct a neustále se zlobit, jaká "sněhová vločka" tahle ženská je - bože, a že se tohle říká o mojí generaci, přitom ona je o 15 let starší a i v realitě jsou velká část takzvaných snowflakes mileniálové.
Ne, že bych s ní ohledně rasismu atd. atd. nesouhlasil, ale přeci jen když sebereflexe, tak pořádně: například některé projevy každodenního "rasismu", mikroagrese a podobně jsou nevyhnutelné důsledky lidské psychologie, kterou těžko budeš měnit. Nejsou to jen výchovou vštípené předsudky, ale výsledek toho, jak přirozeně funguje náš mozek. (To, co nejlépe známe, je "normální" a tedy "nebarevné" - v tomto případě bílá barva kůže, heterosexualita... V případě, že by počty byly obrácené, menšiny většinou, byla by situace naprosto totožná, akorát bílí a heterosexuální by byli ti "barevní".) Nepíšu to proto, že bych si myslel, že co se rasismu, sexismu, homofobie týče je všechno ok a tak, jak má být, alebrž proto, že pokud chce člověk něco změnit, musí si nejprve tyhle věci uvědomit a pracovat s nimi.
Je čas pro naříkání, ale je i čas pro odstup a trochu racionálnější, pragmatičtější analýzu situace. To, že ji přeskočíš, tě neudělá jedinečnější a politováníhodnější - myslím, že spíš právě naopak. A neprokazuješ tak službu sobě ani jakékoli skupině, s níž se identifikuješ.
Edit: Zapomněl jsem dodat, že jsem bohužel knihu nestihl dočíst úplně do konce, zbývá mi asi 20-30 stran, co nejdříve si ji splaším, abych ji mohl dokončit.

DreamerX9
30.06.2024 2 z 5

Kromě pár dobrých myšlenek např automat mi kniha vůbec nesedla a bylo to především stylem jakým byla kniha psaná. Nesedlo mi pročitat se pokládáním otázek kde jsi, apod.. a také dějově mi kniha nehrála do noty. Čekala jsem trochu jiné pojetí po anotaci.

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Tisíckrát obejít strach v seznamech

Autorovy knížky

Olivia Wenzel