Tisícročná včela přehled
Peter Jaroš
Výber z diela Petra Jaroša série
1. díl >
V románe Tisícročná včela (1979) stvárnil Peter Jaroš tri generácie liptovských roľníkov a murárov Pichandovcov. Podľa neho ich životaschopnosť zaručila "filozofia práce" ako naša národná filozofia.
Romány Literatura slovenská
Vydáno: 1984 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Tisícročná včela, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tisícročná včela. Přihlašte se a napište ho.
Filmové spracovanie patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy, videla som už mnohokrát a niektoré pasáže viem odrapotať naspamäť. Knihu som čítala asi dvakrát a je dobrá. Pasáže ktoré hovoria o politike už menej ale treba to pripísať obdobiu kedy kniha vznikala, možno by ani nevyšla ak by neobsahovala predpísané percentá :)
Ocenění knihy (1)
1981 -
Státní cena za literaturu
Kniha Tisícročná včela v seznamech
zfilmováno rodinné vztahy ságy maďarizace slovenské romány
2014 | Tisícročná včela |
1988 | Lampa s růžovým stínidlem |
1995 | Miesto v príbehu |
1988 | Pacho, hybský zbojník |
1991 | Biela pani, mŕtvy pán |
Přečtena pouze kniha, neviděl jsem zatím filmové zpracování Juraje Jakubiska. Překvapilo mě, že jde o český překlad. Nevím, zda by nebyla lepší původní verze (tím spíše v době vydání v čase společného státu).
Mám pocit, že má děj a příběh spíš sestupnou tendenci, jak už tu bylo zmíněno v jiném komentáři. Běžný život na slovenském venkově pro mě byl zajímavější než nějaké politické otázky. I postavy ze začátku knihy mi přišly sympatičtější - hlavně starý učitel a Martin Pichanda. Žilo se jim těžce, ale přijímali to s vyrovnaností. Pak přibývalo politiky, ubývalo různých magických příhod a vizí a děj mi přišel takový víc a víc utahaný.