Tom Jones přehled
Tom Jones čili - Příběhy nalezence - román v XVIII knihách
Literatura světová Romány
Vydáno: 1872 , Theodor MourekOriginální název:
The History of Tom Jones, a Foundling, 1749
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tom Jones. Přihlašte se a napište ho.
abych se přiznal děj mne poněkud otravoval, ale to co píše takříkajíc pod čarou, jeho úvahy, nápady to mi příde geniální.překlad je skvělý a lituji lidí kteří si nedokáží vychutnat vytříbený vkus tohoto autora . v mém případě se tato knížka umistnuje mezi nejčestnější místa.
Kniha, která je typickým příkladem romantismu, vypráví příběh Toma Jonese. Ten se nešťastně zamiluje, ale zároveň sám podléhá ženám, které ho kvůli jeho kráse svádějí .
Samozřejmě vše dobře dopadne.
Lehké odpočinkové čtení se špetkou humoru.
Kniha Tom Jones v seznamech
Anglie zfilmováno 18. století anglická literatura pikareskní romány
1987 | Tom Jones |
1959 | Amelie |
1954 | Tom Jones. Příběh nalezence I. |
1951 | Cudný lokaj / Slavný mizera |
1956 | Josef Andrews |
Klasika v tom nejlepším slova smyslu. Samotný příběh je taková ta nalezenecká klasika, která nabírá tragikomický nádech, občas je to až parodické. Zvláště ty twisty jsou jak z nějaké frašky, ale má to své opodstatnění. Jako satira na dobové poměry je to místy dost odvážné a především ty situace z právnického prostředí a točící se kolem procesu s Tomem Jonesem mají dosti hořký a kritický podtón. I přes občasnou tragiku se celý román nese v odlehčeném duchu a především rozhovory a některé ty slovní kalambúry jsou brilantní. Celkově velmi dobrý román. Doporučuji.
PS - Skvělá je audioverze natočená v roce 1995.