Žeravý hrob přehled
Yrsa Sigurðardóttir
Tóra Gudmundsdóttir série
Tri telá, jedna odrezaná hlava a jedno hrôzostrašné tajomstvo... Už tretie napínavé pátranie islandskej právničky Dóry...
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , Columbus (SK)Originální název:
Aska, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žeravý hrob. Přihlašte se a napište ho.
Před sto lety jsem pro tebe uřízl člověku hlavu, ale ty mi nejsi vděčná!
Žijete na jednom z mnoha ostrůvků, které náležejí k Islandu, v zapadlé rybářské vísce, kde každý zná každého a vše špatné se raději tutlá, aby vám centrální vláda z Reykjavíku nevzala živobytí, pach ryb a křik racků je všudypřítomný, občas vám dům zasype popel ze sopky, nebo nedejbože přímo láva, ale přesto doma chodíte ve značkových hedvábných blůzkách a botech na jehlách.
To jsou jedny z mnoha nedokonalostí této knihy, která opět ničím nevybočila z průměru nastaveným předešlými dvěma v sérii.
Tóra je hloupější než běžný čtenář, protože kde jeho hned napadne, o co vlastně jde, ona ještě dvě stě stran tápe.
Podle mého soudu příběh s originální zápletkou, bez německého pomocníka. Výlet do historie akceptuji, prostředí Islandu je zajímavě popsáno. Proti předcházejícím dílům děj ubíhá rychleji - a i závěr se mi líbil.
Kniha Žeravý hrob v seznamech
Island islandská literatura severská krimi islandské detektivky
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2019 | Katarze |
Na knihách autorky (četla jsem zatím 3) je fajn, že se člověk neztrácí v ději a postavách i když čte jen po chvilkách ve vlaku. Je tu jasná dějová linie a nefiguruje tu zbytečně moc postav. Líbí se mi i to, že Tóra sama je veselou mladou ženou, která nemá traumata a deprese, ale bere život takový, jaký je a s tím co přináší se vyrovnává s optimismem.