Totem a tabu přehled
Sigmund Freud
Srovnávací studie odhaluje shodné rysy mezi duševními procesy neurotiků a příslušníky přírodních národů. První mravní omezení primitivních společností (totemismus, tabu) vznikly jako reakce na oidipovský komplex, který vytvořil prvotní pocit zločinu. Žádná generace nemůže skrýt významné duševní procesy před svými potomky.
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 1997 , Psychoanalytické nakladatelství J. KocourekOriginální název:
Totem und Tabu, 1913
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Totem a tabu. Přihlašte se a napište ho.
Čtení malinko složitější, musí se číst po částech. Ale práce s tabu je hodně zajímavá. Některé myšlenky už možná nejsou aktuální, ale to dílu ani moc neubližuje.
Na knížku jsem narazila náhodou v knihovně, když jsem si půjčovala jinou knihu v sekci psychologie. Zaujal mě název, tak jsem si ji půjčila taky. A opravdu mě překvapila nejen pojetím, ale i spoustou nových informací, které jsem využila při psaní seminární práce :-)
Kniha Totem a tabu v seznamech
psychoanalýza totemy tabu Sigmund Freud, 1856-1939 srovnávací studie
1994 | Výklad snů |
1996 | Psychopatologie všedního života |
1926 | Tři úvahy o sexuální teorii |
1998 | Výklad snů. O snu |
1998 | Nespokojenost v kultuře |
Celkem krátké a pochopitelně napsané základy Freudových "totemistických představ", na kterých vysvětloval svou teorii o vzniku náboženství. Pro nezasvěceného člověka by se mohlo jednat o fajn úvod do problematiky.