Porno přehled

Porno
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326615/mid_porno-Yw7-326615.jpg 4 237 237

Trainspotting série

Hrdinové Trainspottingu se vracejí na místo činu, do Edinburghu: Mark Renton z Amsterdamu, Simon Williamson z Londýna, Frank Begbie z vězení... Leith je příliš malý, než aby na sebe nenarazili. Všichni jsou o pár let starší, ze společné minulosti jako by přetrvaly hlavně křivdy, je lepší mít se před ostatními na pozoru - hlavně před Begbiem. Heroin je minulostí, finanční nouze je však věčná. Simon je odhodlaný prorazit v pornoprůmyslu, a groteskní peripetie natáčení pornofilmu Welsh s gustem líčí na mnoha stránkách svého románu. v pozadí však cítíme jiné téma: všichni hrdinové dospívají do věku, kdy rekapitulují dosavadní život, což nevede k radostným úvahám.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Porno, 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Porno. Přihlašte se a napište ho.

burg
16.01.2024 5 z 5

Výzva 2024 - kniha, která naráz splňuje dvě témata loňské výzvy. Jedná se totiž o knihu, která je součástí série a přitom jí nečtu poprvé. Pamatuji si, že poprvé jsem jí mohl číst tak před patnácti lety, když jsem jel studijně do Amsterodamu (jak příhodné vzhledem k obsahu knihy). A pak ještě několikrát poté.
A také si pamatuji, že mě kniha nesmírně bavila - tenkrát, jako i dnes. Bavila mě stejně tak, jako mě bavil Trainspotting (a snad i ze stejných důvodů). Stará parta nám trochu zestárla, rozhodně se však nedá říci, že s věkem přišla i moudrost. Naopak přišly další způsoby, jak přijít k penězům, jak se jich rychle zbavit, jak bezpracně vyjebat se systémem, se všemi ostatními a jak se jimi nechat vyjebat sám... :)
Já toho Welshe zkrátka miluju!

midloch
06.06.2023 4 z 5

Jako první jsem viděl před pár lety film a i když nebyl úplně špatný, nebylo to něco, co by mě nadchlo. Ale věděl jsem že kniha se bude od filmu lišit, a tak jsem tomu dal šanci. Jo byla to jízda i přes pomalejší start, při kterém jsem měl i několikadenní pauzy při čtení a říkal si jestli to vůbec budu dočítat. Nakonec se to ale rozhejbalo a skvěle šlapalo k finále.

Styl psaní, větná skladba (resp. větný chaos), je velmi podobný Trainspottingu, naproti tomu Heráci (mladší kniha než Porno) jsou napsaní již trochu organizovaněji a čtou se líp. Tohle freestylový psaní je pro mě náročnější a vždy mi trvá než se v něm rozečtu... Tak doufám, že další díly série, které jsou mladší než Heráci budou už psané podobně uhlazaněji.

Surikata369
25.03.2023 5 z 5

Moje první kniha od autora a musím říct, že velmi zajímavý zážitek Hodně surové, postavy svým autentickým vyprávěním měly duši, pořád se tak něco dělo. I přesto, že ve finále mi ani jedna postava nebyla sympatická (až na chudáka Spuda vcelku), neviděla jsem film a ani nečetla předchozí knihu, četlo se to dobře a mělo to spád. Až budu mít chuť na něco drsnějšího, rozhodně zase sáhnu po Welshovi :)

Kniha Porno v seznamech

drogy sex pornografie