Třetí říše přehled
Roberto Bolaño
Mladý Udo Berger se vydává s přítelkyní na pár dní na Costa Brava, kde zdokonaluje svou novou válečnou hru – Třetí říši. Idylická scenérie kontrastuje s výstupy podivínů, jako je Vlk, Beránek či znetvořený hlídač na pláži, zvaný Spálenej. Udo při zdokonalování stolní hry o Třetí říši ztrácí pojem o hranicích skutečnosti a výmyslu a také čtenáře někdy mate měkká, bažinatá půda Bolanovy nezkrotné imaginace. Vypravěčsky strhující kniha znovu a jinak předkládá autorova věčná témata – podoby zla, formy nacismu a to, jak se kultura (smyšlenka, hra, literatura) stává jedinou pravou skutečností.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třetí říše. Přihlašte se a napište ho.
Skvělý román s horečnatou, téměř snovou atmosférou španělského letoviska na konci léta. Bolaňo opět vrství zdánlivě nepodstatné události a banality aby z nich spletl dusný příběh o obsesích a nevyřčených touhách, o lidskosti ale i o násilí a skrytém barbartví pod vrstvou zdánlivé civilizovanosti.
Samotnou hru a její striktní pravidla chápu právě jako jakýsi protipól k těm duševním výkyvům jednotlivých postav, k těm nejednoznačnostem a nedorozuměním v komunikaci, v domýšlení situací, které se nestaly, k nemožnosti přesně propočítat strategii lidského chování, k vytváření domněk, ze kterých splétáme barvité osudy, které jsou ale nahony vzdálené skutečnosti - pomalé vzedmutí násilí z jednoho slova, z jednoho pohledu k rozsvícenému hotelovému oknu. A na druhé straně pohled na mapu s fiktivní bitvou, s virtuální rekonstrukcí minulosti, ve které se přesouvají tankové divize anonymních, v tomto případě virtuálních tanků a vojáků s přesně danými vzorci chování.
Bolaňo ukazuje, že taktické a matematicky propočítané principy fungují na abstraktní rovině, ale realita naráží na mnohdy nevyzpytatelný prožitek a jednání konkrétních jednotlivců, konkrétních lidí, kteří se svým jednáním vzpírají předem danému vzorci.
V současné době jsme stále více zaplavení nejrůznějšími simulacemi a hrami, které se ale hrají jen jako, ve kterých vlastně o nic nejde, jen o samotné hraní, případně o předem vypočitatelný rating a umístění. Bolaňo jako by říkal: můžete se připravovat jak chcete, ale realita a prožitek je plný náhod a nevyzpytatelných situací, které nelze nikdy předem propočítat, lze jen tušit, předvídat a snít.
Nadčasový román a v neposlední řadě opět vynikající překlad Anežky Charvátové. Doporučuji.
Kniha mě moc neoslovila, není to můj šálek čaje. První třetina/polovina knihy se mi zdála rozvláčná a beze smyslu, ve druhé to alespoň mělo spád a pointu. Co mě zaujalo, byly stavy hlavní postavy za nočního hraní, byly popsány hodně věrně a spolu s pointou u tohoto alespoň můžu říct, že to bylo něco nového a zajímavého, i když ne úplně příjemného.
Knižní novinky (30. 10. - 6. 11.)
29.10.2013
Kniha Třetí říše v seznamech
2012 | 2666 |
2008 | Divocí detektivové |
2013 | Třetí říše |
2005 | Chilské nokturno |
2011 | Nacistická literatura v Americe |
Nuž ja som sa veru pri čítaní mojej tretej knihy od Roberta (najprv boli Divocí detektivové, potom Vzdálená hvezda) nenudil ani trošku... Fantastická atmosféra... Ľahko a čitateľne napísané, pútavé, strhujúce, záhadné, tajomné i temné... ako to mám rád....táto bola veru rozhodne napísaná aj pre mňa...už sa teším na ďalších Bolanov....