Tři kontra gestapo přehled
Petr Kettner , Ivan Milan Jedlička
Historická reportáž, která rekonstruuje činnost zpravodajské, sabotážní a diverzní skupiny Balabán, Mašín, Morávek. Fotografie J. Bendl, P. Kettner, J. Kopecký, archiv autorů a J. Čvančary. 216 stan + 32 stran fotografické přílohy. 3. vydání, v Albatrosu 1. vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři kontra gestapo. Přihlašte se a napište ho.
Velmi kvalitní literatura faktu o slavné trojici odbojářů, kteří patřili do odbojové organizace Obrana národa. Monografie historiků Čermáka (o Morávkovi) a Petra Koury (o Balabánovi) jsou přece jen o něco lepší, podle mě se jedná o nejodbornější práce na dané téma. O Josefu Mašínovi starším se lze hodně dozvědět z některých titulů věnovaných především příběhu jeho synů Josefa mladšího a Ctirada. Ano, chybí odborná publikace věnovaná podrobně všem "třem králům", ale je otázka, kolik nových informací by obsahovala, vzhledem k tomu, co na dané téma napsali zejména Čermák a Koura. Pokud hledáte spíše něco méně odborného, ale zároveň i seriózního, o Balabánovi, Mašínovi a Morávkovi, potom je kniha Kettnera a Jedličky tím pravým. Howgh!
Pěkné shrnutí činnosti legendární skupiny Tří králů, možná i čtyř, když k nim počítáme Františka Peltána. V knize jsou velmi zajímavé komentáře pamětníků. Knize trošku škodí, že autoři neměli přístup k takovým informacím, jaký mají dnešní badatelé.
Kniha Tři kontra gestapo v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Tři králové Josef Balabán, 1894-1941 Václav Morávek gestapo Josef Mašín, 1896-1942
Ačkoliv jsem tuto knihu měl v knihovně již delší dobu, tematicky mě k jejímu přečtení navnadil román Dalibora Váchy M+B+M.
Mám-li tyto dvě knihy alespoň zevrubně srovnat, pak u mě historická reportáž pánů Kettnera a Jedličky jasně vyhrává. Činnost odbojové skupiny Tří králů je zde popsána mnohem zajímavěji, přehledněji a čtivěji. Kniha je doplněna nejen vzpomínkami očitých svědků a pamětníků, ale i fotografickou přílohou. Pro přehlednost rovněž oceňuji seznam zkratek a vysvětlivek.
Jediným neduhem této knihy je rok jejího vydání (2003), tudíž v knize nejsou obsaženy výsledky nových historických výzkumů a na některých místech (zejména poslední hodiny života Václava Morávka) tak autoři pouze uvažovali a fabulovali. I přesto jde o velmi kvalitní dílo.