Tři legendy o krucifixu přehled
Julius Zeyer
Velký zjev Kristův není hostem srdcí pouze slabých a pasivních, nýbrž i mužných, silných a bohatýrských. Trojice kristovských novel s latkou pražsky pobělohorskou, španělskou a slovenskou, které sevřel Julius Zeyer do souboru Tří legend o krucifixu, je strhujícím básnickým svědectvím této dějinné skutečnosti. Krucifix, plastická podoba ukřižovaného, je v nich jednotící thema, zázraky, jež se dějí u paty dřeva kříže, u nohou Kristových, jsou vrcholnou chvílí každé z nich: Inulta, vítězná záře Krista Světlého, ponížení a oslavení Samka Ptáka — symbol Slovenska — to jsou lidské problémy, jež dodnes pro nás nepozbyly naléhavosti. Jan Voborník řekl o těchto legendách výstižně: „Velmi zvláštní směs vášní vynesly z duše básníkovy na povrch. Divá bezohledná touha umělecká, ukrutná rozkoš tvůrčí, bolestné prahnutí po vykoupení nejvyšší láskou a obětí, žár svaté nenávisti, svatá touha prostinké dobrotivé duše, vše pospolu jako na dvojkřídlém obraze. “ Tři legendy o krucifixu jsou tři apotheosy poníženého individua i národa utrpením povýšeného. Jsou nejsilnějším Zeyerovým vyznáním křesťanským, vyznáním náboženství básníka rozžatého láskou k Bohu chudých a k národu a lidstvu trpícímu. Vyznáním tím pozoruhodnějším, že pochází od básníka, o němž napsal F. X. Šalda ve významné stati právě o těchto Třech legendách: „Zeyer je jistě nejcelejší spisovatelský charakter z naší starší generace; shoda života jeho s jeho dílem je úplná... Před touto jednotou snu a života zbývá se jen poklonit. “... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři legendy o krucifixu. Přihlašte se a napište ho.
Tři křesťanské legendy o zázraku. První dvě poněkud krvežíznivé, s lehce hororovým nádechem, ale mne nejvíce oslovila poslední slovenská ... jímavé vyprávění, na kterém čtenář pochopí, co symbolizoval Kristus všem těm masám nejubožejších, smysl utíkání se právě ke křesťanské víře... a možná i to, proč dnes tomu už tak není.
Psaná krásnou poutavou češtinou, ale co se týče obsahu, bohužel žádný hlubší význam ve mně děj nezanechal..
Kniha Tři legendy o krucifixu v seznamech
Část díla
1999 | Tři legendy o krucifixu |
1996 | Dům U tonoucí hvězdy |
2001 | Jan Maria Plojhar |
1983 | Román o věrném přátelství Amise a Amila |
Krásné, jmenovitě ta poslední, slovenská, Samko Pták, o prosťáčkovi, který byl Kristu blíže než sofistikovaní lidé. Pod krucifixem si představte velkou plastiku či montáž kříže v kostele, s rameny, pní a korpusem (=postavou Ježíše Krista).