Tři novely přehled
Bohumil Hrabal
Pod názvem Tři novely vycházejí společně tři Hrabalovy prózy, jež jsou výrazem jednotlivých fází jeho tvůrčího vývoje. Představují autora nejen v jeho charakteristických zvláštnostech a odlišnostech, ale i v jeho celistvosti. Jako první jsou ve svazku zařazeny Ostře sledované vlaky, které hned po prvním vydání nadchly a překvapily literární veřejnost a jejichž filmové zpracování bylo vyznamenáno Oscarem. Další prózou souboru jsou Taneční hodiny pro starší a pokročilé. Je to novelka o jedné větě plynoucí uvolněným asociativním tokem. Autor v ní s radostnou svěžestí, originalitou a neutuchajícím pábitelstvím zachycuje kouzlo vypravěčství strýce Pepina. Jako třetí a závěrečná je uvedena próza Obsluhoval jsem anglického krále. Tento text je nanejvýš osobitou výpovědí o člověku a životě, výpovědí ojedinělou pojetím i tvarem v kontextu české beletrie i v kontextu tvorby Hrabalovy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři novely. Přihlašte se a napište ho.
Těžko se mi hodnotí kniha, která obsahuje 3 novely, z nichž jedna mi přišla průměrná (nenadchla mě, ani neurazila), jedna se mi vyloženě nelíbila a jedna se mi líbila moc. Krásně to shrnul v doslovu pan Radko Pytlík, který vysvětluje, že každé z děl pochází z jiného období Hrabalovy tvorby. Obsluhoval jsem anglického krále za mě skvělé, dobře se čte, pobaví i obohatí. Taneční hodiny pro mě osobně nečitelné. Jednovětné pábení evidentně nebude můj šálek. Ostře sledované vlaky se dobře četly, ale děj mě nestrhl.
"Pan výpravčí Hubička rozděloval ženské do dvou tříd. Těm, které měly převahu od pasu dolů, říkal jako paní hraběnce: prdeláč, a těm, které od pasu nahoru měly krásné poprsí, říkal ceckounek."
"..já zkrátka jsem pořád mužskej, ale když potom mám dokázat, že ten mužskej jsem, tak já už zase mužskej nejsem."
"To je ta touha převádět ženský z polohy vertikální do polohy horizontální a že on, ač básník, z tý horizontální polohy má teďka dvě děti.."
"Dneska zase máte vobráceně, děti študujou zadarmo a tátové div si nepodřezávají hrtány proto, že děti mají víc peněz než voni."
"Nejlíp by bylo, kdyby lidi celýho světa se dohodli a dali pokoj s děckama."
"Ovšem Rakousko stálo ani ne tak na bujném vzrůstu vlasů, jako na bujném poprsí, některý ho měly, že musely nosit ruksak a v něm cihlu, aby neupadly dopředu, tak je to táhlo."
"..a tak nám nadával, aby nás dostal tam, kam chtěl, aby zábavou nám byla poezie, věci a události krásné.."
Z této knížky jsem četla pouze Ostře sledované vlaky - kvůli maturitní četbě, takže názor budu psát pouze na ně.
Příběh se mi celkem líbil, tedy až na ten konec, ten je smutný. Ale problém byl s tím, že jsem se občas v ději lehce ztrácela za což musím ubrat půl hvězdičky z hodnocení. Postavy byly sympatické, hlavního hrdinu jsem si oblíbila a je mi líto jak to s ním skočilo.
4,5*/5* Za mě je to jedna z lepších maturitních knih, kterou určitě můžu doporučit
Kniha Tři novely v seznamech
zfilmováno česká literatura dospívání maturita novely Bohumil Hrabal, 1914–1997
2000 | Ostře sledované vlaky |
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
Hrabalův styl psaní buď milujete nebo nesnášíte. Jednou věcí je u pábitelství nevěrohodný vypravěč a druhou pak nekonečné řetězení vět a informací, což autor dotáhl k extrému v Tanečních hodinách pro starší a pokročilé. Všechny tři novely mají rozhodně něco do sebe, ale kvůli obřím blokům textu nebo dokonce celým stranám bez odstavců to někdy není vůbec snadné číst. Ze mě určitě Hrabalův fanda nebude, ale cením si jeho odlišného přístupu k tématu nacismu i snaze experimentovat.