Nepokoje přehled
James Gordon Farrell
Trilogie Impéria série
1. díl >
Název odkazuje na irské nepokoje z let 1919–1921, jež vyústily v partyzánskou válku za nezávislost a přispěly k rozpadu Britského impéria, ale odkazuje také na milostná trápení anglického majora Brendana Archera, který si z válečných zákopů přijíždí do Irska pro snoubenku, na zhoršující se problémy se správou kdysi honosného hotelu Majestát a nemalé těžkosti hostů, kteří v něm zůstali.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nepokoje. Přihlašte se a napište ho.
Moje dojmy z knihy jsou trochu rozpolcené.
Páteř příběhu tvoří dějová linka majora Archera, který jede za svou snoubenkou a tak se dostane do zvláštního hotelu obydleného zvláštními obyvateli - vše podtrhují ještě zvláštnosti doby - irské nepokoje (o kterých bych vřele doporučovala si zjistit základní fakta než se do knihy pustíte).
Přiznám se, že major Archer mě v první třetině neskonale nudil, připadal mi naprosto neslaný nemastný a jeho bezradné milostné postoje mě příliš nezajímaly. Knihu jsem neodložila hlavně díky bizarnímu hotelu a díky plnokrevné postavě Edwarda.
Postupně jsem to celé začala vnímat až jako jakési podobenství - rozpadajícího se světa, jenž působí historizujícím dojmem, o kterém si jeho obyvatelé myslí, že je nesmrtelný, ale který se postupně rozpadá pod rukama a nepomohou ani drobná vylepšení a pozlátkové akce. A který dřív nebo později musí skončit.
V knize je mnoho zajímavých postav a momentů - ale místy mě opravdu poněkud nudila a měla jsem pocit, že ji dost dobře nechápu. Což mi potvrdil i výborný doslov Martina Hilského, který rozhodně doporučuji nevynechat.
Knihu nehodnotím - nevím jak.
Do čtení jsem se hlavně v první třetině musela spíš nutit - na druhou stranu nevylučuji, že se k ní někdy ještě vrátím a třeba ji pochopím mnohem lépe.
Váhala jsem, zdali si tuto knihu vypůjčit, nakonec jsem ji přibrala do tašky a jsem ráda, že jsem tak učinila. Od začátku mě kniha vtáhla do děje a do dávné minulosti mé oblíbené země Irska. Chvíli mi sice trvalo, než jsem se zorientovala ve vyprávění, ale o to víc jsem se zajímala, jak vše skončí. I když vše nedopadlo tak, jak jsem si představovala, rozhodně kniha stojí za přečtení.
Ocenění knihy (1)
1970 -
Booker Prize
Kniha Nepokoje v seznamech
anglická literatura Irsko irská literatura historické romány Bookerova cena
Měla jsem pocit, že jde o klasickou literaturu, která bude na čtení náročná a budu se do ní muset trošku nutit. Opak byl pravdou: každý den jsem se nemohla dočkat, až večer strávím hodinku s majorem Archerem a starými dámami v hotelu Majestát. Je to strhující čtení s perfektně vykreslenou atmosférou (rozpadajícího se hotelu i rozpadající se říše) a s přesnými a inteligentními alegoriemi. Velké překvapení, moc se mi líbilo.