Třísky přehled
Iva Pekárková
Román o lásce s prvky investigativní reportáže podle skutečné události Může být život postižené ženy na vozíku úžasně zábavný a plný dobrodružství? Evidentně ano. Šárka, obyčejná dívka z malého města v Sudetech, ve dvaadvaceti letech po nehodě ochrnula. Rozhodla se ale, že se nepromění v bezmocnou zapšklou chudinku. Manžel ji opustí, ona sama vychová syna. A objeví, že i paraplegik může mít skvělý sex. Po rozchodu s partnerem, který ji využíval, se rozhodne, že s chlapama už nechce nic mít. Pak se ale internetově zamiluje do Pákistánce Tabishe a život nabere nečekané obrátky. Román Tříska je psaný podle skutečného příběhu jedné statečné ženy. A nese v sobě prvky investigativní reportáže. Odhaluje nečekaná zákoutí života lidí s postižením a čtivou formou podává zprávu o málo známých aspektech činnosti českých zastupitelských úřadů, cizinecké policie i justičního aparátu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třísky. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem četla díky čtenářské výzvě a opravdu nelituji - velmi silný příběh, velmi čtivé.
Chvílemi na mě padala beznaděj - úřední šiml řehtal ze všech sil a lidská blbost je nepřekonatelná.
Tomu říkám příběh. Přiznám se, že počáteční stránky se mi nelíbily. Zdálo se mi to jaksi zbytečně ukecané. A potom zas vulgární. Jenže najednou mě to do sebe vtáhlo. Pochopila jsem, o co jde. Popsat životní mizérii ženské, která přišla o zdraví, o manžela a snaží se vrátit do života. Překvapivě najde svou osudovou lásku. Přes Skype, daleko, až v Pákistánu. Co na tom, že se mají rádi opravdu, že by spolu žili v nejlepší shodě? Úředníci rozhodli jinak. Boj s šílenou úřednickou mašinerií je popsán tak detailně, jakoby ho autorka sama podstupovala anebo byla dobře informovaná. Čemuž věřím. Paní Pekárkové si vážím čím dál tím víc. Rozhodně není pokrytecká. Řekne všecko naostro. Když jsem se nad sebou zamyslila, jestli mám být pohoršená, přišla jsem na to, že ona pouze napsala to, co já si kolikrát řeknu v duchu. Co je vlastně sprosté slovo? Sem se hodí výborně. Jediná obrana proti celé té kafkárně. Byrokratická mašinerie dokáže zničit všecko, a má na to mocné páky. Závěr knihy je až mrazivý. A otevřený všemu špatnému, co ty dva může ještě potkat.
Kniha Třísky v seznamech
rasismus romantika přistěhovalci, imigranti tělesné postižení podle skutečných událostí
2022 | Povídky, které pomáhají |
2013 | Levhartice |
2015 | Pečená zebra |
2021 | Dům bez zrcadel |
1998 | Péra a perutě |
Do poloviny dobré, pak to bylo pro mě moc zdlouhavé. Láska na dálku se mnohdy zcela liší od té každodenní, kdy partneři spolu začnou bydlet společně, ale proč jim v tom bránit? Inu byrokracie je mocná.