Duše Benátek a další povídky přehled
Mike Mignola , Geoff Johns
Zkratka Ú. P. V. O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany, ke kterému patřil i Hellboy, ale ten z něj před časem odešel. V této knize se setkáte s ostatními členy týmu: Abe Sapienem, Liz Shermanovou, Rogerem Homunkulem, Johanem Krauzem a doktory Manningem a Corriganovou. A dozvíte se jaké případy řeší, když tam není Hellboy. Mike Mignola, tvůrce Hellboye a Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, se spojil s těmi nejlepšími komiksovými scenáristy a výtvarníky, aby je zapojil do bizarních vyšetřování prokletých vlaků, nacistických válečných zločinců, pomstychtivých duchů utopených čarodějnic, uvězněné bohyně stok, strašidel pod postelemi a neočekávaného výskytu zombie. A to vše jen v jedné knize.... celý text
Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: 2017 , Comics CentrumOriginální název:
B.P.R.D.: The Soul of Venice and Other Stories, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duše Benátek a další povídky. Přihlašte se a napište ho.
JOHAN KRAUS – Médium
LIZ SHERMANOVÁ – Pyrokinetička
ABE SAPIEN – Obojživelný člověk
ROGER – Homunkulus
DR. KATE CORRIGANOVÁ – Specialistka na folklor a okultní historii
Dave Stewart ty barvy proste dokáže „vykouzlit“, což se přesvědčíme hned v první povídce, po které je pojmenovaná tato sbírka. V dalším příběhu se zase činí Guy Davis. Jeho kresba, plná detailů je uchvacující. Přidejte opět Stewartovo krásné barvy a máte vizuální zážitek na dlouhou dobu. Ostatně, snad krom jednoho příběhu si tu barvy neskonale užijeme.
Citát: Když jsem tu byl minule, bylo to zlé, ale tohle je mnohem horší. (Duše Benátek)
Scénáře i náměty u všech povídek jsou povedené, strašidelné, akční, plné okultismu a starých bohů i duchů. Všechno pěkně rychle odsýpá, nuda tu nemá místo.
Jsou tu i slabší příběhy a scénáře, ale samozřejmě se nad tím podepsal ten fakt, že kresby, scénáře a náměty u každé povídky měli na starosti různí tvůrci. Mike Mignola si tu dal trochu voraz a upřednostnil nové adepty, kteří se chtějí podílet na Hellboyovském světě.
Citát: Spoutané a zatížené řetězy byly vhozeny do vody. A protože se potopily, byly nevinné. A samozřejmě také mrtvé. (Temné vody)
Čtenáři a fandové „Univerza Hellboy“ se zde musí smířit s tím, že skoro každá povídka je vložena do jiného časového úseku. A tak se dost často stává, že u některých vět a vyjádření najdeme hvězdičku, a na spodní straně listu najdeme od redakce upřesňující informaci ve které knize či povídce se událost odehrála. Inu prostě musíte mít načteno všechno.
Citát: Řekni mi, co máš v úmyslu, nebo pocítíš Humrovo klepeto! (Noční vlak)
Celkově však nadprůměrné příběhy a které určitě každého fandu potěší. Při čtení jsem poslouchal opět Pink Floyd. Tentokrát jejích album „Animals“ z roku 1977 Ke všem povídkám jsem napsal samostatné komentáře a přidal nějaký ten citát. Můžete si je přečíst buď v sekci „části díla“ i této knihy a nebo zde:
Citát: Je důležité rozlišovat, kdo jen jako příšera vypadá a kdo se jako příšera chová. (Něco je pod mojí postelí)
Ani jedna povídka není špatná, ale rozhodně by lépe vyzněly, pokud by byly rozvinuté do delších příběhů. Takto to je většinou jen nastřelení námětu a rychlé vyřešení problému, aniž by byla dostatečně vybudovaná atmosféra, udělala se větší a složitější zápletka, případně, aby se více pracovalo s postavami (což je škoda, protože právě náznaky pocitů hrdinů ÚPVO naznačují velký potenciál). Slabší 4 hvězdičky.
Kniha Duše Benátek a další povídky v seznamech
Perfektní kniha! Potěšily mě příběhy i střídající se výtvarníci. Nejslabší byl asi Noční vlak a to jak příběhem, tak kresbou. Všechny ostatní příběhy jsou úžasné a musím vypíchnout kresbu povídky Něco je pod mou postelí - připomínala mi výtvarno Skottie Younga a to se mi hodně líbí.