U snědeného krámu přehled

U snědeného krámu
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486774/bmid_u-snedeneho-kramu-bKT-486774.jpg 4 136 136

Ve většině svých pozdějších prací zobrazuje Herrmann měšťanskou idylu zabydlenou žánrovými postavičkami bodrých Pražanů. V tomto románu je však ještě kritickým realistou. Tragický příběh učně, kupeckého mládence a později samostatného obchodníčka Martina Žemly má v první části mnoho prvků autobiografických, zejména tam, kde s otřásající pravdivostí líčí týrání učedníků. Žemla, podvedený ve svých citech i v obchodním podnikání, se v zoufalství otráví. Závěr knihy tedy vyznívá pesimisticky. Přesto však řadíme knihu do pokrokové linie české literatury, neboť je psána jako protest vykořisťovaného, naplněna jeho nenávistí a vzdorem. - Doslov K. Krejčího převzat z vydání v SNKLHU. Mnoho barevných ilustrací dokresluje dobový kolorit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U snědeného krámu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (23)

iva2423
03.08.2024 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četla. Dílo propracované do všech detailů. Spisovatel na něm pracoval pět let. Nemohla jsem ji pomalu odložit.

Bijo
02.07.2024

Výborná kniha! Možná je dnešní styl psaní jiný, více uspěchaný, ale o to více je skvělé, že máme tyto klasiky. Moc se mi líbil přínos knihy k poznání každodennosti 19. století - i když zrovna to nebylo hlavním cílem autora. Popis tehdejšího života obyčejných lidí a zejména těžkého údělu kupeckých učedníků je zde výjimečný. Pokud máte rádi historii a chcete zažít běžný den 19. století, vřele doporučuju!


Blue
04.03.2023 5 z 5

Rád občas vezmu do ruky nějakou klasickou českou knihu z 19. století a rád zjišťuji, že se nestala klasickou jen z něčí libovůle, ale že je opravdu dobrá. Herrmannův příběh o nebohém kupci Žemlovi dnes už sice od čtenáře vyžaduje jistou větší trpělivost, protože způsob psaní se opravdu výrazně změnil, ale trpělivý čtenář je pak odměněn silným literárním zážitkem. Na to, že má kniha 400 stran se jedná o nečekaně komorní příběh, ale je to dáno tím, že se autor svým postavám a zejména jejich nitrům (to je slovo) věnuje velmi podrobně. Má je dobře prokouknuté a staví tak před nás jejich věrohodné psychologické portréty. Není to samozřejmě kniha pro každého, ale minimálně staromilec si na ní pošmákne. I díky tomu jazyku.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Házím ti laso, kamaráde a dalších 27 eknih zdarma

29.06.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha U snědeného krámu v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených193x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce122x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit7x