U útulku 5 přehled
Edgar Dutka
![U útulku 5 U útulku 5](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12770/u-utulku-12770.jpg?v=1237740494)
Kniha povídek popisuje očima sedmiletého kluka dva roky strávené v Dětském domově s příznačnou adresou poté, co byla jeho matka v listopadu 1948 zatčena a pak i odsouzena. Ze šesti let si odečetl dva, nicméně autor se s ní nakonec setkal až po dvaceti letech a jeho sestra dokonce po čtyřiceti letech… ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U útulku 5. Přihlašte se a napište ho.
![IHT IHT](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183457/m_iht-VwE.jpg?v=1552341761)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
poslouchano - nadherne nacteno, dekuji S. Skopalovi!
Je to moc dojemne, az cloveka mrazi, kdyz si uvedomi autobiograficky rozmer dila a zoufalstvi a bezmoc ditete proti neprizni osudu
Kniha U útulku 5 v seznamech
v Mé knihovně | 22x |
2003 | ![]() |
2016 | ![]() |
2004 | ![]() |
2021 | ![]() |
2007 | ![]() |
Pro mě velké překvapení a jednoznačně pozitivní. Sedmi až devítiletý chlapec popisuje svůj dvouletý pobyt v dětském domově v padesátých letech na jižní Moravě. Pohled je autenticky dětský, politika a podobně kolem chlapce jen tak běží a tvoří kulisy jeho klukovin a hrdina si užívá dětství, jak jen může a jak to umí jen děti. Dospělé znalosti čtenáře nutí vidět ty chmurné věci kolem, které malý uličník nevidí a celé je to hrozně milé a příjemné. Neustále se mi na mysl vracelo: je to jako "Bylo nás pět" se sprostými slovy. Peprné výrazy, kterých není málo, mě nutily popřemýšlet jestli doporučit vlastním dětem. A nakonec jsem doporučil.