Učňovská léta Duddyho Kravitze přehled
Mordecai Richler

Tento román získal svému autorovi věhlas jednoho z nejlepších světových autorů humoristické prózy. Duddy Kravitz, vyrůstající na přelomu 40. a 50. let uprostřed montrealského židovského ghetta, bere za své dědečkovo heslo „Chlap bez půdy je nula“. Při své zarputilé honbě za majetkem se pouští do krkolomných čachrů a podvodů a přes všechny nezdary nikdy neztrácí víru, že jeho sen skutečně stojí za to.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , ArgoOriginální název:
The Apprenticeship of Duddy Kravitz, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Učňovská léta Duddyho Kravitze. Přihlašte se a napište ho.

Spočiatku som si príbeh a jeho osobitú atmosféru užíval, no potom mi celý dojem začal ničiť hlavný "hrdina" svojou bezohľadnosťou. Neodradilo ma to ale natoľko aby som neskúsil aj iné knihy autora. Tak uvidím. Možno pri opätovnom prečítaní po rokoch zmením názor aj na túto knihu.

Ambice Duddyho Kravitze ho přivedou k bodu, kdy sice dosáhne skoro všeho o čem snil jako mladý výrostek, ale za cenu, že stratí všechny, co ho milují a nebo mají rádi. Jinak je to úžasná ukázka života židovské komunity v poválečném Montrealu. Speciálně druhé poamerikanizované generace židovských uprchlíků z Evropy.
Kniha Učňovská léta Duddyho Kravitze v seznamech
v Mé knihovně | 43x |
2012 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2009 | ![]() |
Mé první setkání s autorem. Kniha mě zaujala nejenom svým humorem. Hlavní postavě jsem fandil, i když postup, jakým se Duddy dopracoval k majetku asi nebyl příliš "košer".